latinica  ћирилица
06/12/2018 |  17:22 | Аутор: СРНА

Владика Јоаникије: Митрополит Амфилохије стуб православља

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије у данашњем православном свијету представља стуб вјере православне, рекао је Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.
Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије - Фото: Novosti.rs
Епископ будимљанско-никшићки ЈоаникијеФото: Novosti.rs

- Бог види и зна дјела, љубав, жртву, доброту, али и ревност владике Амфилохије за Цркву Божију - рекао је владика Јоаникије који је данас на празник Светог Амфилохија Иконијског служио литургију са митрополитом Амфилохијем у манастиру Жупа никшићка.

Према ријечима владике Јаоникија, није чудо што је и митрополит Амфилохије понекад долазио у сукобе са властима, отворено изобличавајући неправде, не ради свога хира, него ради Цркве Божије, очувања вјере и спречавања неправде.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије послије благосиљања колача у част Светог Амфилохија Иконијског захвалио је владици Јоаникију, игуманији и сестринству свештене обитељи манастира Жупа никшићка, објављено је на сајту Митрополије црногорско-приморске.

Митрополит Амфилохије подсјетио је да му је Свети Јустин предложио да се зове Амфилохије или Григорије. Митрополит је напоменуо да је, прије монашења, заједно са Атанасијем /Јевтићем/ послао оцу Јустину слику старца Амфилохија.