latinica  ћирилица
06/12/2018 |  17:45 ⇒ 18:11 | Аутор: СРНА

Вилић: Чуо сам да је војнике убио Неџад Херенда

У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, бивши припадник те јединице Мирсад Вилић рекао је данас да је тек послије два-три мјесеца чуо за убиство војника и да их је ликвидирао Неџад Херенда.

Овај свједок Тужилаштва БиХ рекао је пред Судом БиХ да није био очевидац тог догађаја, наводећи да је веома ријетко боравио у Дому полиције јер скоро никада није био у Сарајеву са специјалцима.

- И у том периоду био сам на задатку, а послије неког времена, међу припадницима јединице кружиле су приче да је Херенда убио заробљене војнике у близини Дома полиције. Ми се за то нисмо интересовали и улазили у детаље, а нисмо били обавезни да се бавимо тим стварима - рекао је Вилић.

Он је навео и да се причало да је Драган Викић рекао да код њих нема мјеста за заробљенике и да се предају Центру служби безбједности.

Вилић је тврдио да никада није видио ни упознао Јуку Празину који је "имао своју јединицу која се није уклапала у визију о професионализму и чувању грађана", те да Драган Викић није дозволио њихово присуство у близини Дома полиције.

Он тврди да Празина и Херенда никада нису били припадници Специјалне јединице, као и да "то није могао бити нико ако је имао и најмању мрљу из прошлости".

Бивши припадник Специјалне полиције Латиф Кабаш рекао је да је за убиство заробљених војника чуо сутрадан, када је неко причао "да је јуче неко убијен".

- Тог дана сам био у Дому полиције и када сам хтио да изађем напоље, неко ми је рекао да не излазим. Дешавало се и раније да нам претпостављени, због гранатирања, забране изласке, па ми није било чудно што нисам могао изаћи. Ујутро сам чуо да су неки војници убијени доље у парку - испричао је Кабаш.

Свједок је рекао да га није интересовало ко је убијен и да ни данас то не зна, те нагласио да Специјална јединица са тим убиством нема никакве везе.

У предмету "Велики парк", осим Викића, оптужени су помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Викић, Пушина, Узуновић и Човчић, према оптужници, били су информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

У оптужници је наведено да су они били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени посмртни остаци двојице убијених, док се за тијелима осталих још трага.

Наставак суђења заказан је за 13. децембар.