latinica  ћирилица
06/12/2018 |  18:18 ⇒ 07/12/2018 | 08:08 | Аутор: РТРС

Кришто предсједавајућа ПД ПС БиХ, Радмановић и Звиздић замјеници

Небојша Радмановић из СНСД-а, Борјана Кришто из ХДЗ-а БиХ и Денис Звиздић из СДА, на конститутивној сједници Представничког дома БиХ, изабрани су за чланове Колегијума овог дома. Прва предсједавајућа, биће Кришто. Сједница је окончана именовањем Комисије за избор Савјета министара. Да ли је избор Колегијума осликао и владајућу већину, која ће одлучити и мандат Савјета министара?

Код избора Борјане Кришто на мјесто предсједавајуће и Небојше Радмановића за другог замјеника у Колегијуму Представничког дома није било недоумица. Избор првог замјеника из бошњачког народа и два кандидата Дениса Звиздића из СДА и Нермина Никшића, СДП-а БиХ, уз низ пословничких интервенција, паузе и два круга гласања, мада је већ у првом кругу било јасно да је Звиздић добио општу већину, али и једну трећину гласова из оба ентитета. Да ће предсједавајући Савјета министара БиХ бити из СНСД-а и да то нико не спори, одмах након конститутивне сједнице потврдио је Радмановић, замјеник предсједавајућег Представничког дома.

- Да ли ће то бити Зоран Тегелтија знаће се ускоро када Предсједништво заврши свој дио посла. Природно је да када се изабере Колегијум да је то најава нове већине из које ће бити формиран Савјет министара. Надам се да ће врло брзо бити изабран Савјет министара и да ће његова окосница да буду политичке партије које су гласале данас за избор Колегијума - потврдио је Радмановић.

Да постоје све пословничке претпоставке за почетак избора Савјета министара, али и да ће претходити договори политичких партија, рекла је предсједавајућа Кришто. Понашаће се, каже, одоговорно, и у складу са очекивањима базе, која јој је указали повјерење.

- Без заједничког рада и залагања свих, БиХ не може направити искорак на реформском путу, али ни онај европски и евроатлантски. Избор Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ када је ријеч о процедури, био је легалан, али он никада то неће бити за хрватски народ и за ХДЗ - истакла је Кришто.

Звиздић каже да је рано говорити о коначним коалицијама на свим нивоима власти. Његови су приоритети, каже, стари и важни - европске интеграције и обавезе након активирања МАП-а.

- За формирање власти није довољно само формирање руководства парламената на свим нивоима власти у БиХ, већ она мора бити базирана на прецизно дефинисаним програмским циљевима, те реформским процесима, мјерама и приоритетима - поручио је Звиздић.

Сташа Кошарац, посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ, каже да овој странци сметају одређене политике које су биле у претходне четири године, али је улазак у власт са СДА на нивоу БиХ, каже, избор побједника.

- Тада смо били критичари и били смо опозиција. Постоји правило, а ту је и Устав БиХ, који прецизира да се власт саставља, а најбоља власт је она која се конципира на темљу изборних побједника у Српској и ФБиХ. СНСД је био изборни побједник 2014. године, али су странци, са неким другим структурама, омогућили да тадашњи Савез за промјене буде дио власти на нивоу БиХ - изнио је јасан став Кошарац.

Након именовања чланова Комисија за избор Савјета министара, Предсједништво БиХ треба да именује предсједавајућег у периоду од 15 дана од конститутивне сједнице Представничког дома.