latinica  ћирилица
06/12/2018 |  18:26 | Аутор: СРНА

Наплаћено 96 милиона КМ више јавних прихода

Пореска управа Републике Српске за 11 мјесеци ове године на рачун јавних прихода Републике Српске прикупила је 2,230 милијарди КМ, што је за 96,4 милиона КМ или пет одсто више него у истом периоду прошле године.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

У истом периоду директни порези наплаћени су у износу од 460,1 милион КМ, што је за 32,1 милион КМ или седам одсто више него за 11 мјесеци прошле године, саопштено је из Пореске управе Републике Српске.

Највећи раст забиљежен је код наплате пореза на добит који је прикупљен у износу од 207,3 милиона КМ, што је више за 28,2 милиона КМ или 16 одсто.

Порез на доходак наплаћен је у износу 213,5 милиона КМ, што је више за пола милиона КМ у односу на исти период прошле године, упркос чињеници да је Влада Републике Српске у овој години повећала неопорезиви дио плате на 500 КМ и на тај начин се одрекла дијела прихода по том основу у корист радника у Српској, истиче се у саопштењу.

Наплата пореза на употребу, држање и ношење добара износила је 13,7 милиона КМ или четири одсто више, а повећана је и наплата пореза на непокретности, који је у 11 мјесеци ове године наплаћен у износу од 25,7 милиона КМ, што је за 2,8 милиона КМ или 12 одсто више у односу на упоредни период.

Доприноси су за 11 мјесеци ове године наплаћени у износу 1,376 милијарди КМ, што је за 33,9 милиона КМ или три одсто више него у истом периоду лани.

За Фонд ПИО наплаћено је 782,4 милиона марака или 57 милиона КМ више, док је за Фонд здравственог осигурања наплаћено 491,2 милиона КМ што је мање за шест одсто у односу на упоредни период.

У саопштењу се наводи да се мања наплата доприноса за Фонд здравственог осигурања може објаснити чињеницом да су средства по основу доприноса за здравствено осигурање из буџета Републике Српске за незапослена лица и за лица којима је признато право по основу Закона о правима бораца, ове године дозначена Фонду у виду трансфера, а не путем рачуна јавних прихода као у претходним годинама, па је смањен износ наплате путем рачуна јавних прихода у 11 мјесеци ове године.

Раст је забиљежен код наплате прихода по основу доприноса за Фонд дјечије заштите која је износила 65,9 милиона КМ или 20 одсто више, док су приходи по основу доприноса за Завод за запошљавање наплаћени у износу од 32,1 милиона КМ или 13 одсто мање.

Пореска управа Републике Српске подсјећа да је Законом о доприносима који је ступио на снагу 1. јануара 2018. године стопа доприноса за дјечију заштиту повећана за 0,2 одсто, док је истовремено стопа доприноса за осигурање незапослености умањена за 0,2 одсто, што је утицало на повећање прихода Фонда за дјечју заштиту Републике Српске, односно на смањење прихода Завода за запошљавање.

Код осталих јавних прихода, у периоду јануар-новембар ове године остварена је наплата од 371,4 милиона КМ, што је за шест одсто или 21,7 милиона КМ више него у истом периоду прошле године.

Таксе и накнаде наплаћене су у износу од 219,9 милиона КМ, што је за 5,4 милиона КМ или два одсто мање.

Главни разлог мање наплате односи се на чињеницу да је Јавно предузеће Шуме Републике Српске у фебруару прошле године уплатило значајан износ по основу накнаде за кориштење шума и шумског земљишта, додаје се у саопштењу.

У 11 мјесеци ове године по основу накнада за приређивање игара на срећу наплаћено је 25,2 милиона марака или 10 процената више, док су наплаћени приходи по основу казни у том периоду износили 17,4 милиона КМ или 10 одсто мање.

Када је ријеч о овом сегменту јавних прихода, из Пореске управе истичу и да су остали приходи наплаћени у износу од 66,3 милиона КМ, што је за 16,4 милиона КМ више него у 11 мјесеци 2017. године.

Раст је забиљежен је и код концесионих накнада које су у периоду јануар-новембар 2018. године наплаћене у износу од 42,6 милиона КМ, што је за 32 одсто више него у упоредном периоду.

Што се тиче заосталих обавеза по основу индиректних пореза и доприноса за Фонд солидарности, у 11 мјесеци 2018. године наплаћене су у износу од 22.220.181 КМ, што је повећање од 8,7 милиона КМ.

У периоду јануар-новембар у Републици Српској регистрован је 1.151 порески обвезник-правно лице и 2.725 пореских обвезника-предузетника, док је истовремено одјављено 355 пореских обвезника-правних лица и 904 пореска обвезника-предузетника.

Ови подаци указују на наставак задовољавајућег тренда раста прихода у готово свим сегментима, истичу из Пореске управе.

У саопштењу се наводи да се заслуге такве позитивне показатеље могу приписати свакодневним активностима које Пореска управа предузима у оквиру своје надлежности редовном наплатом и теренским контролама, као и услугама пореским обвезницима.

Аутоматизација пословних процеса кроз имплементацију Интегрисаног информационог система у Пореској управи утицала је на позитиван ефекат наплате јавних прихода, додаје се у саопштењу.

Табеларни приказ остварења наплате јавних прихода у периоду јануар-новембар 2018. године, те поређење са наплатом из истог периода 2017. године постављен је на интернет страници Пореске управе Републике Српске www.poreskaupravars.org.