latinica  ћирилица
06/12/2018 |  18:28 | Аутор: СРНА

Чије су гусле – иницијатива Албаније у УНЕСКО

Након што је УНЕСКО одлучио да гусле уврсти на Репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа човечанства као дио културног насљеђа Србије, амбасадори Албаније, Хрватске, Црне Горе, БиХ и, како се наводи, неких других земаља, поднијели су тој организацији заједнички захтјев за постизање консензуса о томе да ли овај инструмент припада византијској или арапској култури, пише “Коха“.
Гусле - Фото: РТРС
ГуслеФото: РТРС

Декларацију је у име свих земаља представио албански амбасадор при УНЕСКО, Ферит Хоџа.

Снимак којим се пјевање уз гусле представља као дио културног насљеђа Србије Албанци тврде, пише приштински дневник Коха, да су гусле њихов традиционални инструмент и они га зову лаута.

Тврди се да су Албанија и тзв. држава Косово још прије неколико година покушале да овај музички инструмент региструју у УНЕСКО као баштину свог културног насљеђа, али је тај захтјев одбијен јер Приштина није члан УНЕСКО.

“Овај стари музички инструмент распрострањен је широм динарске области, од Словеније до Албаније и даље, од Румуније, Бугарске, али и Македоније, Хрватске, БиХ. То је албанска лаута. Али сличне пјесме певају и Словени са инструментом који се зове гусле", наводи портал.

Додаје се да Црногорци тај инструмент као Срби називају гусле. Наводе и да лауту, за Албанце, и гусле за Србе и Црногорце, користе у Русији, Чешкој, али и у арапским земљама.

За Румуне су гусле исто лаута, као за Албанце.

“Коме припада овај инструмент, византијској или арапској култури? Албанско Министарство културе каже да је у контакту са црногорским, како би се и друге земље југоисточне Европе укључиле у доношење консензуса. Заједнички захтјев амбасадора Албаније, Хрватске, Црне Горе и Босне и Херцеговине је зато упућен УНЕСКО", пише приштински дневник у онлајн издању.