X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
06/12/2018 |  19:02 ⇒ 22:14 | Извор: РТРС

Козара спремна за почетак скијашке сезоне

Козара је спремна за почетак сезоне скијања. Посјетиоце очекују бројне новине. Само се чека на прве сњежне пахуље или ноћне минусе, како би били активирани топови за вјештачки снијег.

Нова стаза за ноћно скијање, већи капацитети за вјештачки снијег – све то овогодишњи су новитети на Козари. Укупан капацитет стаза на Мраковици је 2.500 скијаша на сат. Од три стазе једна је намијењена дјеци.

Скијаше на Мраковици ове године очекује нова стаза дужине девет стотина метара, с рефлекторима за ноћно скијање и новим ски-лифтом.

У Планинарско-скијашком друштву „Љубијски рудар“ кажу да су сви припремни радови готови.

- Једноставно чекамо само ниску температуру да можемо пустити топове, на располагању имамо већ шест топова -  1:05ТО истиче Божо Грбић, предсједник Планинарско-скијашког друштва "Љубијски рудар".  

Један од циљева јесте повећање броја скијаша. Почетницима су на располагању инструктори, а у плану је и популаризација скијања међу најмлађима.

- Имамо намјеру да направимо са основним школама један уговор да у радне дане изведемо дјецу на стазу, поготово што имамо ски школе у нашем саставу - додаје Грбић.  

Проблем на Мраковици до сада је био недостатак паркинг-простора. У Националном парку Козара истичу да су током љета изградили више од стотину нових паркигн-мјеста.

- Сигурно преко хиљаду паркинг мјеста је капацитет у ближем реону ски стаза, а знатно више мало даље од самих ски стаза - поручује Борис Радаковић, из Националног парка Козара.

На Козари се у просјеку скија 30 дана, док су прошле сезоне рекордна два мјесеца била повољна за овај спорт. Уз нове топове за осњеживање и повољне временске прилике, које се очекује око Нове године, у Националном парку надају се да ће ту бројку надмашити.