latinica  ћирилица
06/12/2018 |  19:07 | Аутор: СРНА

ОШ "Иво Андрић" расадник познатих и успјешних

У Народном позоришту Републике Српске вечерас је свечано обиљежено 60 година од оснивања бањалучке Основне школе "Иво Андрић", која је изњедрила многе познате и успјешне становнике града на Врбасу и иностраних држава.
Школа Иво Андрић (фото:osivoandric.org) -
Школа Иво Андрић (фото:osivoandric.org)

Директор ове школе Жељка Опачић рекла је новинарима да је за потребе обиљежавања вечерашњег јубилеја и свечане академије "Мостови пријатељства" израђена и промовисана прва школска монографија.

"Данас је организован и међународни рукометни турнир који се игра у спортској дворани универзитетског кампуса. Наша школа његује спорт и изњедрила је многе рукометне звијезде", истакла је Опачићева.

Она је додала да су вечерас њихови гости представници школа и ученици из Београда, Новог Сада и Крања, садашњи и бивши ђаци, те наставници који су у пензији.

"Тиме показујемо да је школа наша заједничка брига", поручила је Опачићева.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић нагласио је да је поносан што је био један од ученика ове школе, која је прије рата носила назив "Браћа Павлић".

Он је нагласио да је ова школа увијек сматрана једном од најбољих у Бањалуци, наводећи да су њени ученици, који су већином завршили факултете, расути широм свијета, од Канаде до Аустралије.

"Међу њима је много учених људи који су на врло важним мјестима у свијету. Школа је на такмичењима увијек постизала изванредне резултате у Републици и бившој Југославији, а у њој су никли бројни спортисти. Школа рукомета је била нарочито добра, а одатле је Рукометни клуб `Борац`, у својим најбољим годинама, `вукао` многе спортске таленте", подсјетио је Радојичић.

Основну школу "Иво Андрић" тренутно похађају 984 ученика, а за шест деценија постојања кроз ову образовну установу је прошло више од 13.000 ученика и око 7.000 учитеља и наставника.

Обиљежавању јубилеја ове школе присуствовали су и бројни просвјетни радници и званице из друштвеног, црквеног, политичког и научног и јавног живота Бањалуке и Српске.