latinica  ћирилица
06/12/2018 |  19:41 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Тежак живот брачног пара Врањеш

Потресна прича из Малог Дубовика, код Крупе на Уни. Илија и Сава Врањеш, иако у деветој деценији и тешко болесни, живе у трошној кући од блата и прућа. Највећи проблем им је огрев и кров који пропушта. Њима је потребна наша помоћ.

- Треба купити, треба нешто набавити, али шта ћеш, како ћеш, када немаш чиме, ни како. Сналазимо се како знамо и умијемо, а живјети се мора - каже Сава Врањеш.

Овако тешку животну причу почиње осамдесетједногодишња бака Сава. Непокретна и оштећеног слуха, дане проводи у собици од пет квадрата са супругом Илијом, такође тешко болесним и везаним за постељу.

- Овако нам јесте. Не могу никуда. И шта ћу - сјетно прича Сава.

Трошна кућа у којој живе нема мокри чвор, а струја им је уведена недавно. Кров прокишњава, а у случају већег снијега, читавој кући пријети урушавање.

Њихов син Чедомир током протеклог рата разболио се и умро, а кћерка Мира удала се у сусједно село. Иако и сама у тешкој материјалној ситуацији, повремено их обилази и помаже им колико може.

- Кад год могу дођем. Нешто им помогнем, урадим, припремим и тако, родитељи су ту, док могу помоћи ћу - прича Мира Умићевић, Савина и Илијина кћерка. 

Једина примања су им педесетак марака социјалне помоћи, коју троше на лијекове. Најближа амбуланта од њиховог села удаљена је шест километара, па углавном зависе од комшија.

- Ако треба отићи у Нови по љекове, ако треба храну добавити, дрва, и тако, кад год могу, ту сам да помогнем - каже комшија Брацо Врањеш, из Малог Дубовика.

Међутим, све то је недовољно, јер због здравственог стања у којем се налазе, Сави и Илији неопходна је цјелодневна њега. Надају се да ће се наћи људи који ће им бар поправити кров и обезбиједити храну и огрев за зиму.