latinica  ћирилица
06/12/2018 |  20:22 | Аутор: СРНА

Мандић: Уставни суд да ријеши случајеве Медојевића и Кнежевића

Функционери и присталице Демократског фронта и вечерас су се окупили испред зграде Скупштине Црне Горе у Подгорици протестујући због хапшења посланика тог политичког савеза Небојше Медојевића и подржавајући посланика ДФ-а Милана Кнежевића који је у црногорском парламенту од 29. новембра да не би био ухапшен.
Андрија Мандић (Фoto: rtcg.me) -
Андрија Мандић (Фoto: rtcg.me)

Један од лидера ДФ-а Андрија Мандић позвао је судије Уставног суда да поштују Устав и да у што краћем року одговоре на захтјеве адвоката Медојевића и Кнежевића.

Мандић је поновио да судије у судској власти у Црној Гори не раде за грађане, већ за оне који им наређују, а то су, како је навео, они на власти и црногорска мафија.

"Ријешите ово што прије, јер ће у недјељу бити касно. Горјеће ватре слободе по Црној Гори, као што ових дана горе широм Европе. Ловци ће бити ловљени, и то веома брзо", поручио је Мандић.

Посланик ДФ-а у Скупштини Црне Горе Милун Зоговић рекао је да је Медојевић већ седам дана у затвору, гдје штрајкује глађу, узима само терапију и воду.

"Уставни суд треба да ослободи Медојевића и Кнежевића", нагласио је Зоговић и позвао грађане да не дозволе увођење диктатуре.

Он је додао да ће се у недјељу, 9. децембра, за када је ДФ најавио велики скуп, десити народ и показати да је Црна Гора слободна.

Посланик ДФ-а Бранка Бошњак рекла је вечерас да је Медојевић слободнији у Спужу него многи који сједе у институцијама.

Небојша Медојевић је, према налогу Вишег суда у Подгорици, ухапшен у ноћи 29. новембра и спроведен у Завод за извршење кривичних санкција.

Медојевићу, који је ухапшен иако му претходно није скинут посланички имунитет, одређено је "стављање у затвор" од четири мјесеца.

Он је кажњен јер је одбио да свједочи у предмету формираном поводом његових тврдњи да је главни специјални тужилац Миливоје Катнић учествовао у ратном злочину на подручју Цавтата током 1991. и 1992. године и јер је одбио да каже ко је припадник Агенције за националну безбједност који му је саопштио да је тужилац Катнић од бившег градоначелника Подгорице Миомира Мугоше узео 100.000 евра да му не би одредио притвор у случају јавности познатом као "Царине".

Милан Кнежевић је од 29. новембра у Клубу ДФ-а у Скупштини Црне Горе, чију зграду неће да напусти да не би био ухапшен и одведен у затвор јер није свједочио у случају давања мита.

Због хапшења Медојевића и као знак подршке Кнежевићу, посланици ДФ-а, руководство покрета и симпатизери од понедјељка, 3. децембра, свако вече протестују испред зграде Скупштине Црне Горе.

Нови протест посланика, функционера и присталица ДФ-а испред црногорског парламента заказан је за сутра у 18.00 часова.

За недјељу, 9. децембар, најављен је велики скуп.