latinica  ћирилица
06/12/2018 |  22:31 | Аутор: СРНА

Неизводљив план ЕУ о ангажовању 10.000 граничара

План Европске уније да 10.000 граничара буде на границама ЕУ у наредне двије године није изводљив, саопштено је из аустријског предсједништва ЕУ.
ЕУ и мигранти (Фото: Flickr/Rock Cohen) -
ЕУ и мигранти (Фото: Flickr/Rock Cohen)

Поједине земље чланице ЕУ изразиле су забринутост да би план угрозио њихово суверено право да контролишу своје границе, док су други забринути због финансирања толиког броја људи који је у септембру предложила Европска комисија.

Аустријски министар унутрашњих послова Херберт Кикл оцијенио је у Бриселу да циљ Европске комисије да ангажује 10.000 граничара до 2020. године "превазилази границе изводљивог".

- Због тога сада покушавамо да пронађемо одговарајуће компромисе. Не добијамо ништа уписивањем на папир броја 10.000, а да то људство не постоји у стварности. Зато је продужен рок за то - изјавио је Кикл новинарима.

Аустрија је предсједавала састанку министара унутрашњих послова ЕУ, на којем се расправљало о плановима ограничавања миграције.

Министар унутрашњих послова Њемачке Хорст Зехофер изјавио је да ће министри морати да разговарају о томе колико контролних положаја је реално да се постави до 2020. године, јавио је АФП.

- Не бисмо требали да дајемо било каква утопијска обећања - упозорио је њемачки министар.

ЕУ покушава да ојача капацитете одбране од будућих прилива миграната, након што је знатно смањен број оних који долазе у Унију послије 2015. године, чему је допринијела сарадња Турске и Либије.