latinica  ћирилица
07/12/2018 |  08:23 ⇒ 11:34 | Аутор: СРНА

Трудо одбацио политичку конотацију хапшења Менг Ванжу

Канадски премијер Џастин Трудо рекао је да је одлука Канаде да ухапси шефа финансија кинеског глобалног телекома "Хуавеја" Менг Ванжу, на захтјев САД, донесена без "било каквог политичког уплитања".
Џастин Трудо - Фото: AP
Џастин ТрудоФото: AP

Менг Ванжу, која је замјеник предсједавајуће одбора компанија и кћерка оснивача Рена Женгфеја, ухапшена је у Ванкуверу 1. децембра и суочава се са изручењем у САД.

Обраћајући се новинарима у Монтреалу, Трудо је признао да је имао "неколико дана на располагању" уочи хапшења Менгове, али инсистира да у овом случају није било политичког мијешања.

"Увјеравам вас да смо ми земља независног правосуђа и релевантне институције донијеле су одлуку у овом случају без политичких примјеса или мијешања", рекао је он.

Трудоови коментари услиједили су након што је кинеско Министарство спољних послова затражило хитно ослобађање Менгове, наводи ДПА.

Америчке власти наводно су покренуле истрагу о активностима "Хуавеја" у вези са санкцијама Ирану. Обавјештајне службе САД раније су описале кинеску компанију као пријетњу по америчку националну безбједност.