latinica  ћирилица
07/12/2018 |  11:12 ⇒ 11:42 | Аутор: СРНА

Сарајево: Концерт пјевачког друштва "Слога"

Српско пјевачко друштво "Слога" из Сарајева одржаће концерт у уторак, 11. децембра, у Народном позоришту у овом граду поводом 130 година рада и постојања, изјавио је за Срну диригент хора Стефан Мојсиловић.
Сарајево - концерт Српског пјевачког друштва "Слога" - плакат - Фото: СРНА
Сарајево - концерт Српског пјевачког друштва "Слога" - плакатФото: СРНА

Мојсиловић је напоменуо да ће програм концерта бити подијељен на духовни и свјетовни, а биће заступљене и народне пјесме у различитим аранжманима.

"Слога која дјелује као мјешовити хор припремила је богат програм за овај велики јубилеј и хор ће пјевати највише композиција без инструменталне пратње. Обновљен је репертоар и урађен одређени аранжман, а неколико композиција ћемо извести уз пратњу клавира", истакао је Мојсиловић.

Он је напоменуо да ће гости на концерту бити балетски дуо Јована Милосављевић и Михаил Матеску из Народног позоришта у Сарајеву.

"Осим њих, наступиће и квинтет хармоника `Акордеус` Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву. Биће приказан и документарни филм о историји нашег друштва и о ономе шта је урађено у протеклих 130 година", истакао је Мојсиловић.

Он је напоменуо да је обиљежавање 130 година постојања и рада "Слоге" започето наступом ове године на Божићном концерту који је организовало Српско просвјетно-културно друштво "Просвјета", а настављено је низом концерата и наступа хора који су одржани током године.

Према његовим ријечима, све ће бити заокружено овим јубиларним концертом који представља јединствен догађај за хор, али и Сарајево.

Мојсиловић је истакао да је друштво редовно обиљежавало све велике годишњице, посебно 40 и 50 година од оснивања, гдје је цијело Сарајево учествовало у прослави.

"Послије Другог свјетског рата и деведесетих година прошлог вијека јубилеји се нису могли прославити на великој сцени, али садашње околности, захваљујући Митрополији дабробосанској ,на челу са митрополитом Хризостомом, то су омогућиле", нагласио је Мојсиловић.

Он је рекао да су, захваљујући митрополиту Хризостому и другим институцијама у Републици Српској и Федерацији БиХ, спремни за концерт и  очекују велики одзив публике.

Мојсиловић је додао да је Српско пјевачко друштво "Слога" једно од најстаријих друштава у БиХ и Балкану, те да би се Сарајево, али и околна мјеста требало да поносе њиме.

"Раније је било више секција у оквиру друштва. Од позоришне секције до оркестра, сада хор чини језгро и душу друштва, а тренутно броји 30 чланова. Иако смо аматерски хор, заиста се трудимо да сваки наш наступ буде на високом нивоу, као што ће, надам се, бити и предстојећи концерт у Народном позоришту", истакао је Мојсиловић.

Почетак концерта превдиђен је у 19.30 , а заинтересовани могу да купе карте у Народном позоришту у Сарајеву.