latinica  ћирилица
07/12/2018 |  11:25 ⇒ 18:05 | Аутор: РТРС

Делегација Привредне коморе Србије у Бањалуци - унаприједити економску сарадњу

Делегација Привредне коморе Србије са око 40 привредника, борави у Бањалуци. С представницима Привредне коморе Српске разговарали су о моделима који би омогућили да привредна сарадња достигне ниво политичке, фокусом на мала и средња предузећа.

Србија је највећи и најзначајнији спољнотрговински партнер Српској. Укупан спољнотрговински биланс износи око 650 милиона евра, а само у прошлој години укупан извоз из Републике Српске у Србију повећан је за 20 одсто.

"Оно што желимо данашњим привредним форумом да постигнемо јесте да унаприједимо нашу сарадњу, да повећамо извоз робе из Републике Српске у Србију како бисмо поправили спољнотрговински дефицит који је евидентан. С друге стране , да покушамо кроз ове разговоре и договоре да вратимо један број оних предузећа која су своја сједишта премјестила у Федерацију", рекао је предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић.

"Говорићемо о једној врло важној теми за нас, то је дуално образовање, тема која управо треба да превазиће проблематику неквалификоване радне снаге, свакако и о дигитализацији, као и о свим модерним економским токовима", навео је савјетник предсједника Привредне коморе Србије Мирослав Милетић.