latinica  ћирилица
07/12/2018 |  13:12 ⇒ 15:06 | Аутор: СРНА

Радојичић: Имамо добру основу и јаку вољу за сарадњу

Градоначник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је данас послије разговора са делегацијом Београда да два града имају добре основе и јаку вољу за сарадњу.
Састанак делегација Бањалуке и Београда - Фото: РТРС
Састанак делегација Бањалуке и БеоградаФото: РТРС

"Бањалука и Београд су побратими, имамо добре основе за сарадњу, имамо јаку вољу за сарадњу и то је, вјерујем, и национални интерес да наше двије пријестонице сарађују", рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци.

Градоначелник Бањалуке и предсједник Скупштине града Зоран Талић угостили су данас делегацију Београда у којој су били предсједник Скупштине града Никола Никодијевић и помоћник градоначелника Андреја Младеновић.

Радојичић је истакао да Бањалука и Београд имају интензивну комуникацију по различитим линијама и основама, а да је данашњи састанак само један од корака на путу дуготрајне и успјешне сарадње.

Он је рекао да је у протеклих неколико дана било неколико догађаја у контексту сарадње Бањалуке и Београда, наводећи да се данас у Бањалуци одржава скуп о привредној сарадњи, док су јуче у Градској управи били гости из Основне школе "Иво Андрић" из Београда.

"Вечерас је `плаво-црвено` вече фудбалског клуба `Борац`, на којем ће бити људи из Фудбалског савеза Србије из Београда, а ми смо наредне седмице у Београду да промовишемо `Бањалучку зиму`", рекао је Радојичић.

Талић је рекао да Бањалука и Београд настављају успјешну и коректну сарадњу која је заједнички иницирана.

"Наша сарадња би требало да буде јасна, конкретна и директна и изражавам задовољство оним што смо до сада урадили. Вјерујем да ће грађани оба града имати користи од ове сарадње", додао је Талић.

Предсједник београдске Скупштине Никола Никодијевић нагласио је да сарадња са Бањалуком није више протоколарна, већ представља живу активност која подразумијева договоре на седмичном нивоу.

Он је рекао да је приликом посјете Бањалуци прије мјесец дана договарано одржавање пословно-привредног форума који се данас одржава у Бањалуци на иницијативу Бањалуке и Београда, истичући да је то први конкретан резултат од прошломјесечног састанка.

"Ми желимо да користимо заиста сјајне односе између Републике Српске и Србије и да на основу тих односа која постоје између две владе треба да сарађују и два града. Наравно, економија и привредна питања су оно што је доминантно, али ми градови имамо много других заједничких тема и простора за сарадњу", рекао је Никодијевић.

Он је рекао да је слична проблематика са којима се суочавају ова два града, али и циљеви.

"Разговарили смо о размени искустава и заједничком проналажењу најбољих решења како би и грађани Београда и Бањалуке имали користи и осетили бољитак наше сарадње", рекао је Никодијевић.

Он је рекао да ће наредне седмице у Београду бити представљен новогодишњи програм Бањалуке, а договорено је и продубљивање односа у областима туризма, културе и образовања.

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић најавио је да ће од идуће године београдска позоришта гостовати у Бањалуци и другим градовима Републике Српске и да су за ту намјену већ планирана средства у буџету Београда.

Он је рекао да ће се наставити и са повезивањем школа, просвјетних и образовних установа и и изразио наду да ће се то осјетити.

"Простора за сарадњу има пуно и следећи пут када се видимо, надам се да ћемо причати о конкретним резултатима", навео је Младеновић.

Данашњим разговорима у бањалучкој Градској управи присуствовао је и генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић.

Градоначелник Бањалуке је од делегације града Београда на поклон добио дрес репрезентације Србије са својим презименом и бројем 10.