latinica  ћирилица
07/12/2018 |  13:54 ⇒ 13:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Снимак бруталног хапшења студената у Француској изазвао узбуну (ВИДЕО)

На интернету се појавио видео-снимак бруталног хапшења студената који су у Паризу протестовали и изазвао узбуну и бес уочи нових протеста најављених за викенд.
Хапшења студената у Француској (Фото: Derniéres Nouvelles) -
Хапшења студената у Француској (Фото: Derniéres Nouvelles)

На снимку који је направљен у уторак, у месту Мант-Ла-Жоли на ободу Париза, види се група студената која клечи на кољенима са рукама повијеним иза главе, окружана припадницима полиције у пуној опреми, чија се лица не виде од ски- маски које носе као дио опреме, преноси АП.

У једном од снимака чује се полицајац који каже “Ево разреда који се лијепо понаша“.

Видео-снимак проширио се на друштвеним мрежама и изазвао лавину критика  трговинских синдиката и љевичарских странака на рачун полицијске бруталности, наводи агенција.

Министар унутрашњих послова Француске Кристоф Кастане казао је у петак да је у том мјесту ухапшена 151 особа и додао да су неки од њих носили оружје.

Такође је нагласио да нико од студената није повријеђен.

Студенти широм Француске придружили су се протестима који у тој земљи трају недјељама, а они протестују због реформи образовног система.

Генерални секретар највећег трговинског синдиката Француске Се-Же-Те (ЦГТ) Филип Мартине, коментаришући тај видео- снимак, у интервјуу за француски “Монд“ кратко је казао “једноставно не тучете дјецу“.