latinica  ћирилица
07/12/2018 |  15:13 ⇒ 18:02 | Аутор: РТРС

Требиње обара туристичке рекорде

Из године у годину, Требиње обара туристичке рекорде.

За десет мјесеци, забиљежено је више од 87 хиљада регистрованих ноћења. Упоредо, расте и број смјештајних капацитета. Линија, под ову сезону, још није подвучена. Хотелијери кажу да су капацитети већим дијелом распродати за новогодишње празнике.

За разлику од прошле године, ове је Требиње посјетило тридесет одсто више туриста, у односу на прошлу годину. Рекордан број регистрованих ноћења, прати и повећање броја земаља из којих туристи долазе.

- Jедан од разлога је повећан број смјештајних капацитета, којих је у Требињу сваке године све више и више, и атрактивност Требиња као туристичке дестинације, rekao je Mарко Радић, директор Туристичке организације Града Требиња.

На располагању је деветнаест хотела, мотела и хостела, и приватни смјештај. Овај дио Српске поприлично је непознат туристима из европских земаља. Зато ће туристички радници, већ наредне године, кренути на промоцију туристичких потенцијала на европским сајмовима.

Само у посљедње двије године, у Требињу је регистровано двјесто нових лежаја у приватном сектору. Своја врата отворила су четири нова хотела, са око триста лежаја. За неке је тек прва сезона.

- Одлична, за нас идеална јер смо од априла до краја октобра имали пуне капацитете, истакла је Јелена Влатковић, хотел "Централ парк".

Поједини хотелијери већ су потписали уговоре са агенцијама, за наредну годину. Нажалост, процјене су да је на подручју Требиња, ове године, остварено нерегистрованих ноћења колико и регистрованих. На потезу је Инспекторат Републике Српске.

- Основна корист и приход који Туристичка организација остварује је од боравишне таксе, то је директан приход, новац се користи намјенски, за промоцију Града, а корист имају угоститељски и објекти за смјештај, угоститељске услуге и туристички радници, додао је Радић.

У регистрованим ноћењима, евидетирани су туристи из седамдесет двије земље, док су Туристички инфо-центар посјетили гости из деведесет земаља. Туристички радници тврде да се осјећа потреба за новим садржајима, да би туристичка сезона била продужена.