latinica  ћирилица
07/12/2018 |  15:22 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

Све чвршћи односи Бањалуке и Београда

Организовање пословног форума још један је показатељ све чвршћих односа два града - Бањалуке и Београда. То је између осталог истакнуто и након састанка двије делегације, и најављена већа културно-туристича повезаност у наредном периоду.

Бањалука и Београд, по величини неупоредиви, али по менталитету, становништву и проблемима који муче њихове грађане готово исти. Школство, комуналије, туризам и даље су теме које доминирају у разговорима представника два града.

- Бањалука и Београд су побратими. Имамо добре односе и велику вољу за сарадњу и то је ја мислим национални интерес да наше двије престонице сарађују, рекао је Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

А плодовима те сарадње Београђани би могли да осјете већ идуће седмице. У престоници Србије биће представљена Бањалучка зима - све оно у чему ће туристи, који у наредна два мјесеца дођу у град на Врбасу, моћи да уживају. Са данашњег састанка стиже и лијепа вијест за љубитеље позоришта.

- Већ смо за буџет 2019. године предвидјели додатна новчана средства да наша позоришта гостују у Бањалуци. То је један отворен позив. Договорили смо се са руководством Бањалуке да то заједно испланирамо и мислим да ће грађани Бањалуке али и других мјеста заиста уживати у гостовањима београдских позоришта, нагласио је Горан Весић, замјеник градоначелника Београда.

И то је показатељ да сарадња два града није више протоколарна, већ представља активност која подразумијева договоре на седмичном нивоу.

- Желимо да отворимо врата свим нашим институцијама и установама да ближе и боље сарађују и користе прије свега политичке али и приватне односе и контакте који постоје између Београда и Бањалуке, истакао је Никола Никодијевић, предсједник Скупштине града Београд.

Једна од наредних тема разговора требало би да буде и повезивање школа.