latinica  ћирилица
07/12/2018 |  16:24 | Аутор: РТРС

Дрековић гранатама убијао и дјецу

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић сматра да је оптужница против ратног генерала и команданта Четвртог и Петог корпуса тзв. Армије БиХ Рамиза Дрековића фарса којом покушава да се прикрију много озбиљнији ратни злочини које је Дрековић наредио.
Џевад Галијашевић (фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Џевад Галијашевић (фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

Дрековић /63/ ухапшен је у сриједу ујутро у Сарајеву по налогу Тужилаштва БиХ, а због злочина на подручју Калиновика, 1995. године.

Дрековића оптужница терети да је у прољеће, као командант Четвртог корпуса тзв. Армије БиХ, издао директну, строго повјерљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц да изврше неселективно гранатирање Калиновика, насељеног Србима.

Артиљеријске јединице су оруђима велике разорне моћи, у више наврата током маја и јуна 1995. године, убили дијете од 15 година, теже и лакше ранили више дјеце и одраслих особа и изазвали велико разарање.

- Осумњичени се терети за ратни злочин против цивилног становништва - саопштило је Тужилаштво БиХ.

Међутим, за Галијашевића ова оптужница је фарса којом покушава да се прикрију много озбиљнији ратни злочини које је Дрековић наредио.

- Плашим се да ће он у притвору провести 24 сата, затим ће бити пуштен, а у монтираном процесу, који ће услиједити, епилог ће бити ослобађајућа пресуда. Нажалост, ова оптужница ми даје за право да то тврдим јер као да је написана да прикрије, а не освијетли све догађаје у којима је овај ратни генерал учествовао - оцјењује Галијашевић.

Према његовим ријечима, Тужилаштво БиХ је имало основа да оптужи Дрековића за догађаје у Коњицу на почетку ратних сукоба, али и због злочина које је под његовом командом починио садашњи имам сарајевске џамије краља Фахда, Незима Халиловића Мудериса, а затим и за ратне злочине почињене у Цазину.

- За догађаје у Коњицу већ је оптужено 13 припадника Армије БиХ којима је Дрековић командовао. Чињеница да га нема ни на тој, али ни на посебној оптужници показује да оваквом оптужницом покушава да се прикрије његова одговорност. Исто се може рећи и за злочине почињене док је на челу Четврте муслиманске бригаде био Халиловић. Овај ратни командант је сада имам јединог вјерског објекта у Босни са "дипломатским статусом", а то је џамија краља Фахда која је заправо расадник вехабизма и у Босни, али на цијелом Балану - тврди Галијашевић.

Правосуђе рак-рана

Галијашевић тврди да је оптужница против Дрековића јасан доказ који показује да је суштински правосуђе БиХ рак рана суживоту Бошњака и Срба.

- Злочин нема ни вјеру ни националност, али правосуђе БиХ и те како пробира, па су на мети искључиво Срби. Због тога се озбиљно мора поразмислити о даљом судбини ове институције која, не само што не доприноси помирењу два народа, већ је фактички главни узрочник њихове све оштрије подјеле - истиче Галијашевић.

Имам тражио обнову тужбе

Имам џамије краља Фахда у Сарајеву Незим Халиловић је прошле године био најгласнији у захтјевима да се обнови тужба за геноцид против Србије, фалсификујући податке о броју погинулих муслимана током посљедњег рата.

- Одустати од обнове тужбе је као одустати од своје државе, а ко то сме да уради и у чије име? Како ће злочинци и инертна међународна заједница положити рачуне за 200.000 убијених Бошњака, за 40.000 силованих Бошњакиња, за више од 200.000 логораша, за милион и по расељених Бошњака, за двије трећине моје домовине која је окупирана - навео је Мудерис.

Извор: vesti-online.com