latinica  ћирилица
07/12/2018 |  17:35 ⇒ 17:55 | Аутор: СРНА

Роботском технологијом до успјешније рехабилитације дјеце

Квалитет живота дјеце са поремећајима кретања знатно ће побољшати укључивање роботске технологије у рехабилитацију чиме се постиже бржи моторички опоравак, рекла је Сњежана Новаковић Бурсаћ, помоћник директора Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић".
Зотовић - Фото: илустрација
ЗотовићФото: илустрација

- Пружамо услуге физиотерапије уз веома обучен кадар. Међутим, роботски асистирана технологија омогућава нам далеко већи број понављања покрета које физиотерапеут не може да изведе у реалном времену - навела је Бурсаћева.

Она је нагласила да је планирана куповина два система, за руке и ноге, који коштају око милион КМ, иако ће коначна цијена бити позната након поступка јавне набавке.

Бурсаћева је истакла да је циљ набавке уређаја за роботски асистирану рехабилитацију да омогуће најквалитетнији третман дјеци са ограниченим покретима руку и ногу углавном насталим усљед оштећења, обољења или повреде централног нервног система.

- Бићемо у могућности да у оквиру услуге коју Фонд здравственог осигурања тренутно финансира направимо огроман искорак у квалитету рехабилитације - рекла је Бурсаћева.

Она је додала да ће пружањем најквалитетније могуће услуге из ове области бити дугорочно ојачан и здравствени систем Републике Српске, имајући у виду да такву технологију тренутно у региону има само Институт за рехабилитацију у Љубљани и једна приватна здравствена установа у Хрватској.

- Годишње у третману имамо око 150 дјеце, али то не значи да је то коначан број такве дјеце у Републици Српској. Вјерујемо да ћемо бити у могућности да пружимо услуге и дјеци из другог дијела БиХ, Србије и окружења - рекла је Бурсаћева.

Набавка уређаја за роботски асистирану рехабилитацију требало би да буде реализована након хуманитарне акције "С љубављу храбрим срцима", која се реализује под високим покровитељством предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић.

У оквиру акције од јуче је активан и "М:тел" хуманитарни број 1411 чијим позивом грађани могу све до 7. јануара донирати једну КМ.

За уплате донација физичких и правних лица Министарство финансија Републике Српске отворило је рачун посебних намјена "С љубављу храбрим срцима" број 571-010-00002700-15 код Комерцијалне банке.

У оквиру хуманитарне акције 23. децембра са почетком у 17.00 часова у Културном центру Бански двор у Бањалуци биће одржано донаторско вече током којег ће грађани моћи да разговарају са неком од познатих личности које подржавају акцију.