latinica  ћирилица
07/12/2018 |  18:47 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Бранко из Новог Града "оживљава" двоточкаше олдтајмере (ФОТО)

Аутомеханичар Бранко Ђурић из Новог Града, бави се необичним и скупим хобијем – рестаурацијом олдтајм мотоцикала. До сада је "у живот вратио" три мотоцикла, а највреднији међу њима је БМВ из 1936. године, који је активно кориштен у Другом свјетском рату.

Двоточкаши олдтајмери Бранкова су љубав још од дјечачких дана. По завршетку школе, ту љубав претворио је у хоби.

- Први мотор ми је још од дједа. Срећом, тај мотор није бачен, вукао се по дворишту, како то већ иде. Њега сам 2004. године први пут средио, то је овај НСУ Макс из 1953. године, и тако је онда кренуло даље један по један, рекао је Ђурић.

До данас је рестаурирао три мотоцикла, а у току су радови и на четвртом. Запуштене рамове проналази у иностранству, а затим их годинама уређује како би им “удахнуо нови живот“. Користи углавном оригиналне дијелове.

- Дијелове набављам углавном у Њемачкој од других колекционара, мијењамо дијелове. Што је рјеђи модел теже је доћи до дијелова, нешто има и оригиналних замјенских дијелова, неке фирме се баве производњом замјенских дијелова за олдтајмере, поготово за БМВ, додао је он.

Сваки мотоцикл који мајстор Бане уреди, иако стар и преко осам деценија, изгледа као да је управо “изашао испод чекића“. Ипак, посебно мјесто у гаражи заузима БМВ из 1936. године, који је њемачка војска користила у Другом свјетском рату.

- Из музеја у Минхену сам добио тачне податке по броју шасије и мотору кад је и гдје произведен, као и вријеме гдје је и када тако да кажем служио војни рок. Иначе био је испоручен у Берлин на аеродром и која дивизија га је користила и све о њему, нагласио је Ђурић.

Овој машини старој 82 године, цијена расте из дана у дан. Према стручним прорачунима, овај БМВ олдтајмер сваког мјесеца скупљи је за 30 евра.

- Тако да је боље, у суштини, уложити у њега него у било коју некретнину на свијету, закључио је Ђурић.

Ипак, ови мотори нису на продају. Мајстор Бане чува их за приватну колекцију.