latinica  ћирилица
07/12/2018 |  18:47 | Аутор: СРНА

Њемачка: Формирање "војске Косова" угрозило би дијалог

Влада Њемачке оцијенила је да формирање војске самопроглашеног Косова најављено за 14. децембар, угрожава дијалог Београда и Приштине и упозорила да би приштинске власти морале енергију да усмјере на покретање друштвених и економских реформи, као и јачање владавине права.
Њемачка застава - Фото: илустрација
Њемачка заставаФото: илустрација

Њемачка Влада наводи да Берлин не доводи у питање право самопроглашеног Косова да успостави регуларне оружане снаге, али да је најважније да процес буде правовремен.

"Сада је ова иницијатива ризична због могућег јачања тензија са Србијом и угрожавања дијалога којем посредује ЕУ", наводи се у реаговању њемачке Владе, коју је објавио приштински дневник Експрес.

Њемачка Влада истиче да не треба журити са трансформацијом Косовских безбједносних снага, већ да то мора бити урађено кроз свеобухватан процес, у који би посебно била укључена српска мањина, те у складу са уставом и у сарадњи са партнерима.

Реаговање Берлина услиједило је свега дан након што је нови амбасадор САД у Приштини Филип Коснет оцијенио да би формирање такозване косовске војске било позитиван корак, тим прије јер су "косовски лидери рекли да ће та војска у будућности бити дио међународних мировних операција".