latinica  ћирилица
07/12/2018 |  18:56 ⇒ 22:18 | Аутор: РТРС

"С љубављу храбрим срцима" - позовите 1411

Донаторско вече у оквиру хуманитарне акције "С љубављу храбрим срцима" одржаће се девету годину заредом и поново ће бити посвећено дјеци. Овога пута сав новац прикупљен током акције биће искориштен за набавку уређаја за роботски асистирану рехабилитацију дјеце с поремећајима кретања. Од јуче је активан и хуманитарни број 1411.

Мјесец је празника, даривања, али и, сада већ, традиционалне хуманитарне акције "С љубављу храбрим срцима". Овај пут, сва прикупљена средства биће усмјерена ка дјеци са церебралном парализом, повредама главе и кичмене мождине, која имају различите поремећаје кретања.

Након мјесец дана активног хуманитарног броја 1411 и донаторске вечери, која ће се одржати 23. децембра, симболично на православни празник Дјетињци, под покровитељством предсједника Републике Српске, биће купљени уређаји за роботски асистирану рехабилитацију дјеце.

Квалитет живота дјеце са поремећајима кретања знатно ће побољшати укључивање роботске технологије у рехабилитацију чиме се постиже бржи моторички опоравак, рекла је Сњежана Новаковић Бурсаћ, помоћник директора Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић".

У Републици Српској између 150 и 200 дјеце, али и око 150 младих људи, годишње има потребу за интензивним физикалним третманом који укључује кориштење роботике. Једини такав третман у окружењу пружају Словенија и Хрватска. Само једна сеанса у Хрватској кошта око 200 марака. За оптимално лијечење потребно је 30 таквих сеанси, што родитељима представља огромне трошкове.

Набавком најсавременије опреме, Република Српска неће само поправити квалитет живота најмлађима који имају потребу за том врстом лијечења, него ће родитељима знатно смањити трошкове које издвајају за своје дијете, али ће дугорочно постати конкурентна у области медицине у окружењу. Колико један корак или први загрљај значе за једно дијете, стручњаци кажу, не може се измјерити новцем.

Хуманитарна акција "С љубављу храбрим срцима" у протеклих осам година била је усмјерена на помоћ дјеци с малигним обољењима, с посебним потребама и поремећајима у развоју, са аутизмом, с ријетким генетским обољењима, затим на помоћ дјеци обољелој од дијабетеса, али и за изградњу Родитељске куће, као и за Центар за превенцију развојних тешкоћа "За мајку и дијете".

Посљедња акција била је основа за формирање Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.