latinica  ћирилица
07/12/2018 |  18:57 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Преузели посланичке мандате, а министарских се нису одрекли

Јуче су, од ЦИК-а преузели сертификате, изабрали руководство Представничког дома БиХ и прекршили уставне принципе о одвојености извршне, законодавне и судске власти. Три министра и предсједавајући Савјета све до комплетирања бх. власти вршиће двојне функције – биће и министри и посланици! Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић чак је именован и за замјеника предсједавајућег Представничког дома! Да ли су за све крива недоречена законска рјешења или незајажљивост домаћих политичара за гомилањем функција?

Како је Денис Звиздић јутрос разријешио дилему – на којем ће спрату зграде заједничких нам институција на Мариндвору, провести радни дан!? На другом, гдје је сједиште Представничког дома!? Или на трећем, гдје је Кабинет предсједавајућег Савјета министара!? Сличним, “тешким“ дилемама наредних дана, седмица, а можда и мјесеци, као Звиздић, биће изложени и бх. министри Адил Османовић, Мирко Шаровић и Драган Мектић.

Сви они посланичке мандате су преузели. Но министарских се нису одрекли! Двојне функције грчевито бране, а чиме другим до “државним“ интересима.

- Нећу се повући, зато што те двије функције нису у сукобу интереса. Дакле велики број министара из Вијећа министара би се повукао и било би немогуће практично именовати ново Вијеће министара, рекао је Звиздић.

Звиздићево званично образложење, тешко је разумјети. Јер, нити насљеднике у Савјету министара именују претходници, нити је Закон о сукобу интереса у институцијама власти БиХ уопште третирао овакав “сукоб интереса“. Но, јесте Изборни закон БиХ - спојивост функција! И ту су ваљда упориште пронашли министри - посланици!

“Неспојиво је вршење ових функција осим у периоду док се не конституишу извршни органи власти изабрани на редовним изборима у истом изборном циклусу“, наведено је у Изборном закону БиХ.

Но јасан је и Устав БиХ! Разграничио је задатке извршне и законодавне власти – односно министара и посланика! Први законе и одлуке предлажу! Други их усвајају! У иновативним двојним функцијама, “ударнички“ бх. квартет биће у улози и предлагача и “усвајача“! Или у пракси – на трећем спрату ће Денис Звиздић предсједавајући Савјета министара, осмислити, примјера ради, буџет за сљедећу годину, а онда га, двадесетак степеника ниже, на другом спрату, Денис Звиздић, замјеник предсједавајућег Представничког дома, ваљда усвојити! Вехид Шехић нема дилему – двојне функције су неуставне! А биле би и незаконите да Устав и поједини нормативи нису у колизији.

- Може се пренијети сва овлаштења на замјенике министара. Имамо праксу у другим државама – они имају замјенске посланике, тако да док год он обавља функцију министра или предсједавајућег, друга особа са листе те политичке странке ће привремено обављати функцију посланика, рекао је Вехид Шехић, предсједник Стратешког одбора Коалиције "Под лупом".

И претходних изборних година, знали су бх. министри да пресједну у посланичку фотељу. Но никада нису у двије фотеље, истовремено сједјели. “Замке“ су избјегавали или преносом овлаштења на замјеника или тако што би посланички мандат прихватили, али у раду парламента нису учествовали, све док се не изабере нови савјет министара. Но, ето, великодушно, али неуставно, Звиздић и дружина радиће ударнички “два посла“. Двоструких функција у тек формираном Представничком дому има још! До јуче само делегати Халид Гењац, Сафет Софтић и Небојша Радмановић постали су чланови оба дома бх. парламента. Али, за разлику од министара они ће милом или силом без делегатског мандата остати!

“Уколико прихвате мандат у Представничком дому, а нису поднијели оставку у Дому народа, ЦИК БиХ у року од 15 дана утврђује престанак мандата у Дому народа", наводи се у одговору ЦИК-а.

Ако већ, у правном вакууму, министри-посланици некажњено сједе на “двије“ фотеље – двије плате, бар за сада, примати неће! Осим ако, каквим интерним министарским актима, поново иноваторски, не одлуче другачије!? А искуства у иновацијама, очигледно имају!