latinica  ћирилица
07/12/2018 |  18:57 ⇒ 08/12/2018 | 09:45 | Аутор: РТРС

Москва поручује: Ситуацију у БиХ дестабилизује високи представник

Протекторат у БиХ, који се одржава захваљујући позицији високог представника, онемогућава развој земље и омета процес помирења, изјавио је Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров. Аналитичари ову изјаву оцјењују као веома важну, јер је питање дјеловања ОХР-а у БиХ први пут покренуто са овако високог међународног нивоа.

Предсједавајући Предсједништва БиХ поручио је да је вријеме високог представника прошло и да је Босни и Херцеговини потребан нови договор.

Високи представник у БиХ има дестабилизујућу улогу, јасан је био Лавров, поручивши да, умјесто на заштити Дејтонског споразума, он најчешће ради на његовој разградњи.

- Протекторат онемогућава развој БиХ, процес помирења, удаљава земљу од строгог провођења мировног споразума, иако је високи представник постављен да буде његов надзорник, рекао је Сергеј Лавров, министар иностраних послова Русије.

Да је узрок већине криза у БиХ била управо Канцеларија високог представника, небројено пута рекао је и предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик. Наметањем закона и коришћењем бонских овлашћења, високи представници су, каже, у досадашњем дјеловању нанијели велику штету Републици Српској и односима унутар БиХ.

Аналитичари изјаву Лаврова сматрају веома битном, јер је Русија на прилично јасан начин оцијенила дјеловање високог представника у БиХ, а то би, сматрају, могло да отвори и питање опстанка ове институције.

- Ако је сад званичан став једне од највећих свјетских сила негативан према статусу високог представника, отворена је тема на који начин у будућности разговарати са западним силама о томе да ли је овакава функција, каква је, уопште потребна, истакао је Александар Радић, аналитичар.

Политиколог Александар Павић сматра да Русија има право да то каже, јер се није уплитала у унутрашње ствари још од Дејтона.

- Чак је покушавала да буде конструктивна и то јој није донијело ништа, осим оптужби, које су потпуно неосноване, додао је он.

Лавров је, осим ОХР-а, коментарисао и нове покушаје јачања присуства НАТО-а на Балкану, рекавши да то води дестабилизацији Европе, расту тензија и јављању нових линија раздвајања.