latinica  ћирилица
07/12/2018 |  20:04 | Аутор: СРНА

Мандић позвао лидере опозиције и грађане на протест

Један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић вечерас је са протеста испред Скупштине Црне Горе у Подгорици позвао све лидере опозиције и грађане да се у што већем броју окупе у недјељу, 9. децембра, испред парламента на великом скупу подршке посланицима ДФ-а Небојиши Медојевићу и Милану Кнежеви
Андрија Мандић (Фoto: rtcg.me) -
Андрија Мандић (Фoto: rtcg.me)

Мандић, који је и предсједник Нове српске демократије, захвалио је свим опозиционим партијама и НВО које су подржале протест ДФ-а због незаконитог и противуставног понашања према Медојевићу и Кнежевићу.

Он је поручио да ће ДФ у недјељу "са жутим прслуцима и ватрама слободе да одбрани Црну Гору".

Одборник ДФ-а у Скупштини Подгорице Никола Бајчетић рекао је да независни интелектуалци подржавају протесте. Он је прочитао писмо Срђе Павловића у којем се грађани позивају да бране демократију.

Одборник из ДФ-а из Подгорице Радош Зечевић рекао је да је Небојша Медојевић у Спужу слободнији него многи на високим државним функцијама. Он је позвао грађане да у недјељу "преплаве улице жутом бојом која постаје симбол отпора".

Протест је заказан за 18.00 часова.

Медојевић је ухапшен 29. новембра према налогу Вишег суда у Подгорици и спроведен у Завод за извршење кривичних санкција, иако му претходно није скинут посланички имунитет.

Медојевић је ухапшен након сједнице Скупштине Црне Горе на којој је усвојена Резолуција којом се поништавају одлуке Подгоричке скупштине из 1918. године о уједињењу Црне Горе са Србијом.

Виши суд одредио је Медојевићу "стављање у затвор" до два мјесеца јер је одбио да свједочи у предмету формираном у Специјалном државном тужилаштву због тога што је тврдио да бившем градоначелнику Подгорице неће бити одређен притвор јер је главни специјални тужилац Миливоје Катнић примио мито од 100.000 евра.

Виши суд додао је Медојевићу још два мјесеца "стављања у затвор" јер је одбио да свједочи у предмету формираном поводом његових тврдњи из маја прошле године да је главни специјални тужилац Миливоје Катнић учествовао у ратном злочину на територији Цавтата током 1991. и 1992. године.

Милану Кнежевићу притвор је одређен због одбијања да достави податке о судији који му је наводно понудио да му за 10.000 евра укине пресуду због напада на полицајаца 2015. године.

Кнежевић се од 29. новембра налази у посланичком клубу ДФ-а у Скупштини Црне Горе чију зграду неће да напусти да не би био ухапшен.