latinica  ћирилица
07/12/2018 |  22:17 | Аутор: СРНА

Сарајево: 50 затвореника иде у КПЗ у Устиколини, Бусовачи и Игману

Група од педесетак осуђеника ће из Централног затвора у Сарајеву, због пребукираности, бити пребачена у казнено-поправне заводе полуотвореног типа у Устиколини, Бусовачи и на Игману, сазнаје Кликс.

Федерални министар правде Мато Јозић рекао је да је сврха одлуке ослобођење капацитета за притворе и економичност вођења поступака.

Он истиче да притвореници из Централног затвора у Сарајеву треба да буду тужиоцима и судијама на дохват руке, а не да их судска полиција доводи из Бихаћа, Мостара и Орашја, што је дуготрајно и скупо.

Јозић каже да је ова мјера привремена, те наводи да ће 43 осуђеника из Централног затвора у Сарајеву бити пребачена на Игман и у Устиколину, док ће их мањи дио ићи у завод полуотвореног типа у Бусовачи, гдје има слободних мјеста.

- Кантони плаћају огромне трошкове због транспорта притвореника - истакао је Јозић и додао да у Централном затвору, који је предвиђен за 90 осуђеника, има 40 људи који чекају правоснажну пресуду.

Према његовим ријечима, на овај начин ће у Централном затвору у Сарајеву направити мјеста за притворенике.

Према писању портала, у зеничком затвору има 105 слободних мјеста за осуђенике, мостарском 63, тузланском 60, бихаћком 22, а у сарајевском нема ниједног.