latinica  ћирилица
08/12/2018 |  17:52 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

НАТО: "Косовска војска" неће бити формирана

Рамуш Харадинај поново пријети Србији! Приштина, како је изјавио за албанске медије, осим такси од 100 одсто на производе из Србије, може предузети још горе кораке. Изречена пријетња долази само шест дана до најављеног формирања војске самопроглашеног Косова.

Из Србије се и данас чују поруке да су све њене дипломатске, политичке и безбједносне снаге и даље усмјерене на спречавање да се било шта лоше деси Србима на Косову и Метохији.

Ништа не може оправдати најаве Приштине о формирању војске самопроглашеног Косова и подизање таквих тензија на Косову и Метохији, истиче потпредсједник Владе Србије Небојша Стефановић. Додаје, борићемо се за то да мир буде сачуван по сваку цијену, а да Срби буду заштићени.

- Не можемо да дозволимо да се било ко иживљава над Србима на Косову и Метохији. Не можемо да дозволимо да се газе њихова права и да ти људи буду препуштени сами себи - нагласио је Небојша Стефановић, потпредсједник Владе и министар унутрашњих послова Србије.

С обзиром на то, да Приштина у намјери да формира војску, рачуна на подршку САД, Стефановић истиче да Србија не може да ратује с Америком и због тога, каже, мора да јача дипломатски. На то је синоћ указао и предсједник Србије.

- И није важно, колико пута они могу да прекрше међународно право, Американци ће увијек бити на њиховој страни. Крајње је вријеме да се с тим помиримо, да разумијемо да је то коначна чињеница. Они су признали независно Косово. Не мислите ваљда да ће Србија да натјера Америку да промијени мишљење? - рекао је предсједник Србије Александар Вучић.

Изјава Харадинаја - да ако "Србија пошаље војску, САД ће их бранити", за српског министра Александра Вулина, покушај је провокације Србије, да би, како каже, испало да су Албанци поново жртве и да би свијет опет стао на његову страну.

- То је јасно. Али, оно што није јасно зашто није рекао да позива туђу дјецу да гину за његове планове. Било би ми веома драго да чујем њега како објашњава америчким пореским обвезницима да жели да њихова дјеца дођу у његов рат и да гину за његове ратове - навео је Александар Вулин, министар одбране Србије.

Ипак, Харадинај пријети новим акцијама против Србије. Не жели да прецизира какве су то акције, али јасно ставља до знања да таксе од 100 одсто за српске производе, неће бити једина мјера. Тиме је потврдио слутње министра Расима Љајића који сматра да су таксе отвориле Пандорину кутију на Космету.

- Ја мислим да се неће стати на томе, да ће се ићи са другим препрекама које ће погоршати укупне прилике у овом региону, умјесто да идемо ка томе да тражимо рјешења - рекао је Расим Љајић, министар трговине Србије.

Војни аналитичар Александар Радић у одлуци о формирању тзв. косовске војске види, прије свега, пропагандну намјеру. Сматра да Приштина овим потезом жели да поручи да ће војском бранити оно што мисле да им припада.

- Ако се не изгуби контрола над збивањима, 14. децембра ћемо имати још једну снажну провокацију према Србији коју треба издржати, а не ситуацију у којој очекујете да сваког тренутка може да крене рат и да те снаге само зато што су добиле задатак да штите интегритет Косова како га Албанци виде, крену са неком операцијом према сјеверу Косова, која би била упоредива са "Олујом" - наводи Радић.

И српски медији, позивајући се на изворе у сједишту НАТО-а у Бриселу, пишу да војска самопроглашеног Косова неће бити формирана у овом мјесецу, јер ће, како наводе, трансформација приштинских безбједносних снага у војску трајати десет година.