latinica  ћирилица
08/12/2018 |  18:04 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

У Српској све више соларних електрана

Иако још не заузимају важно мјесто у укупној производњи електричне енергије у Републици Српској, и код нас је све више соларних електрана. Производња електричне енергије, из сунчевог зрачења, еколошки је најчистија и најприхватљивија, а доноси и велику економску корист.

Прва већа соларна електрана изграђена у источној Херцеговини је у Билећи. Власници предузећа "Ник-пром" из Билеће на крову свог текстилног погона, прије четири године, поставили су соларне панеле укупне инсталиране снаге 350 киловат-часова, што би било довољно да се снабдијева струјом 70 домаћинстава.

Директор предузећа "Ник пром" Трифко Носовић каже да су задовољни и да имају уговор с Електропривредом Српске на 15 година којој продају сву произведену струју.

У Републици Српској до сада је саграђено 46 мањих или већих соларних електрана, чији власници остварују право на подстицаје из накнаде за обновљиве изворе енергије. Те су квоте углавном попуњене, а граде се нови објекти, па је акциони план за наредну годину предвидио скоро двоструко већа издвајања за ту намјену, рачунајући све обновљиве изворе енергије.

Директор Дирекције за дистрибуцију ЕРС Далибор Муратовић каже да ће у наредној годни планирати од 40 до 50 милиона марака за ове намјене.

Соларне електране у укупној производњи из обновљивих извора учествују са свега 6,6 гигават-часова, а од 27 милиона КМ колико је за подстицаје у овој години издвојила Електропривреда, само је 1,5 милиона марака намијењено за соларне електране. Физичка лица за сада, осим што могу соларну енергију да користе за властито домаћинство, не могу да на томе оставре и добит, због неусклађености око наплате ПДВ-а.

Александар Јегдић, секретар Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске, рекао је да се обрачун врши на основу мјерног уређаја, колико се даје у мрежу и колико се преузме, али не може да се наплати то што је дато, јер није заживио систем ПДВ за физичка лица.

Иако се биљежи раст учешћа обновљивих извора енергије у укупној производњи у Српској када је ријеч о соларним електранама, то је још увијек скоро занемарив проценат. Тренутно се из енергије Сунца добија свага 0,3 одсто укупне годишње потрошње струје код нас.