latinica  ћирилица
08/12/2018 |  19:00 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Спортски риболовци данас славили "дринску краљицу"

Дрина је неисцрпан туристички потенцијал: рафтинг, сплаварење, спортски риболов... Од ушћа Пиве и Таре, гдје и настаје Дрина, у најбистријем току до Фоче, десетине риболоваца поздравом "бистро" данас је ишчекивало младицу - дринску краљицу.

Горњи ток Дрине, гдје је ријека и најбистрија и најатрактивнија, мамац је и медаљама позлаћеног риболовца и члана бх. репрезетнације у спортском риболову Паљанина Огњена Боровчанина (37). Иако је хладно, каже да су услови одлични. Најбитније је наоружати се стрпљењем док се на удицу не баци "краљица воде" - младица.

Огњен прича да је то једна од атрактивнијих риболовних дисциплина за све вараличаре, јер је младица веома захјевна риба за риболов.

Није ни чудо што је прозвана као "дринска краљица" или "риба од хиљаду забачаја" - многи и не дочекају да је прихвате у руке са удице, помилују је и врате у воду.

Марио Михаљевић из Ливна одушевљен је љепотом ријеке и каже да је прелијепо ловиту краљицу, јер је то сан сваког рибара.

Његово мишљење потврђује и Елмир Хаџалић из Пријепоља, који је овдје први пут.

- Ово је нешто феноменално! Нисам очекивао да ће бити овако добро - препун је утисака овај рибар.

Милан Маријандок, из Винковаца, каже да му је овдје веома лијепо и да му је драго да је напокон овај дио Дрине добио на важности. Изразио је наду и да се популација младице оправила након поплава.

Опоравак младице и друге рибе у горњем току Дрине је спор. Ипак, риболовци дају све од себе да удахну живот порибљавањем и заштитом од крађе.

Милан Рудинац, предсједник Спортско-риболовног друштва "Младица" Фоча, каже да је, нажалост, риба угрожена због чега покушавају да је опораве, а један од начина је ово такмичење и пропаганда спортског риболова, те враћање сваког улова у ријеку.

Горњодрински "Хуко-хуко куп", један од најпрестижнијих риболовачких такмичења на простору Балкана, окупио је заљубљенике у риболов из Српске, Федерације БиХ, Србије, Црне Горе и Хрватске.