latinica  ћирилица
08/12/2018 |  19:27 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Сиреви из Петрова - деликатес за пожељети

Масни сир са паприком или сусамом, са бијелим луком или бибером, домаћи је производ који настаје у домаћинству породице Ђурановић, из Какмужа код Петрова.

По властитој рецептури, годишње произведу више од 1.500 сирева. Могли би и много више, када би набавили опрему и направили сирану.

Краве немају, али праве првокласни масни сир од крављег млијека. Све раде ручно у властитој кухињи - баш као за себе. Стуб свега је супруга Марија која је обични масни сир обогатила разним зачинима и додацима и осмислила до сада пет врста сирева.

Марија објашњава да је прво убацила сусам у сир, те да су били задовољни окусом. Касније су у сир додавали љуту паприку и мед, док су бијели лук већ раније користили, а посљедња идеја је био бибер.

Сирење сира је, каже Марија, тек пола посла до готовог производа, јер након тога сир одлази на сушење. И за сирење и за сушење искуство злата вриједи, јер мајстор се "не постаје преко ноћи".

Марија подсјећа, да посебно треба бити пажљив са поступком у сушари, јер се зна догодити да ватра буде јака, па сир изгори. Зато, напомиње, треба бити мајстор.

Марија је главни технолог у кухињи. Барем, тако је у шали зове супруг Драгић. За себе воли да каже да је главни логистичар. Млијеко набављају углавном од произвођача који га не предају мљекарама. Супруг продаје сиреве, али по потреби у посао ускачу и остали укућани. Дневно направе 15 до 20 сирева, али је потражња много већа, па ће покушати да олакшају посао. Идеја је да посредством локалног удружења набаве опрема за сирану коју би за производњу користило десетак домаћинстава.

Драгић каже да опремају сирану да би им то идуће године олакшало рад, али и да би увели сиреве у стандарде, како би се могли регистровати и изаћи на шире тржиште.

За опремање сиране је потребно око 30.000 марака. То би омогућило и производњу нових врста сирева. Марија је већ осмислила двије нове. Не открива детаље, али каже да ће их промовисати ако им пође за руком да направе сирану.