latinica  ћирилица
09/12/2018 |  08:37 | Аутор: СРНА

Протест опозиције у Подгорици

Црногорски опозициони Демократски фронт данас ће пред зградом Скупштине Црне Горе у Подгорици организовати протест због хапшења једног од лидера ДФ-а Небојше Медојевића и најаве хапшења Милана Кнежевића.
Подгорица - Фото: РТС
ПодгорицаФото: РТС

Из ДФ-а су позвали грађане Црне Горе да присуством подрже протест "Слобода", истичући да то није скуп подршке било којој партији, већ одбрана Устава и слободе.

"Ова незапамћена полицијска самовоља, која се дрзнула да народне посланике отима и хапси, представља кап која је прелила чашу. Ако пустимо да осиљена полицијска чизма прегази Устав и развали врата Скупштине, постаћемо полицијска земља у којој нико није заштићен и слободан", наводи се у позиву на протест.

Из ДФ-а најављују да ће на скупу бити подијељени жути прслуци "као јасна симболика народног отпора власти који долази са улица Француске".

Лидер ДФ-а Андрија Мандић позвао је грађане да масовним окупљањем пошаљу поруку да су храбри и спремни да бране идеју слободе у Црној Гори.

Мандић је позвао и све посланике који се представљају као опозиција, као и власнике медија, уреднике и новинаре, те представнике невладиног сектора да се прикључе протесту и саопште своје ставове.

Након хапшења Небојше Медојевића 29. новембра, у Подгорици је до сада одржано пет протестних окупљања.

Мандић је навео да су сваке вечери имали подршку представника Уједињене Црне Горе и Праве Црне Горе, те је додао да га је звао и предсједник СНП-а који жели да учествује на скупу.

Он је оцијенио да је "ово моменат кад постоји довољно потенцијала да се сви у Црној Гори обједине".

Протест ће бити одржан у 18.00 часова, а за заинтересоване организован је превоз из свих градова Црне Горе.

ДФ је раније најавио да ће се ова протестна окупљања одржавати сваки дан, почев од сутра до наредне суботе, 15. децембра. Сви протести су пријављени полицији која је најавила да ће ова окупљања снимати.

Члан Предсједништва ДФ-а Предраг Булатовић рекао је да циљ протеста није да изврше државни удар већ да политички натјерају Владу да поднесе оставку.

"Након тога ћемо форимрати нову владу са новим изборним законодавством", објаснио је Булатовић.