latinica  ћирилица
09/12/2018 |  09:19 ⇒ 10:31 | Аутор: Б92

Суноврат крипто-валуте на 13 долара

Цјелокупна крипто-заједница посматрала је у страху када је цијена етереума за тренутак, на Coinbase Pro (раније позната као ГДАX) пала са скоро 100 на 13 долара.
Крипто валута (Фото:EthereumPrice) -
Крипто валута (Фото:EthereumPrice)

Инцидент се догодио 6. децембра, а цијена новчића је и даље испод 100 долара (89,32 долара), 8. децембра.

Након тога, цијена етереума, треће највеће криптовалуте по тржишној капитализацији након биткоина и риплеа, вратила се на просјечну вриједност трговања од око 97 долара. Заиста, било је потребно само тренутак прије него што се његова вриједност попела са 13 на 97 долара.

Чини се да је аномалија искључиво утицала на цијену етереума на тржиштима УСДЦ Coinbase Proa. За оне који нису упознати, УСДЦ је криптовалута везана за долар, коју је издао fintech Circle. Шокирани трговци су одмах изашли на друштвене мреже како би дијелили скриншотове са необичним кретањем, а многи су остали запањени догађајем. Хард Форк је од тада потврдио да се то заиста догодило. Coinbase је одговорио на питање на Твитеру, а мјењачница тврди да су њени системи функционисали како је планирано, без неочекиваних понашања. Ево шта је рекла:

Међутим заплет се усложњава. Под претпоставком да је необична трговачка активност била ручно постављен налог за продају (а не трговинска неправилност изазвана системском грешком – или бота), како Coinbase тврди у свом одговору, могуће је да неочекивани пад цијене није узрокован такозваним флеш крашом. Нагло кретање цијена - попут оног на Coinbase Prou – заиста би могло да буде покренуто поступцима трговаца, рекли су за Хард Форк људи који су упознати с овим питањем. То значи да је у потпуности могуће да је неки несретни корисник направио ужасно лошу трговину - а тржиште је брзо одговорило на то. На примјер, потенцијални купац етереума је можда желио да изда налог за куповину у вриједности од 13 долара како би купио дигиталну валуту на ниском нивоу подршке, али је случајно или грешком издао налог за продају за 13 долара, објашњава портал Кoz Wееk. Какав год да је случај, ово је једна веома бизарна појава, преноси ПЦ прес.