latinica  ћирилица
09/12/2018 |  12:29 ⇒ 15:18 | Аутор: РТРС

Фочаке обрадовао концерт класичне музике

У Фочи је одржан концерт класичне музике на којем је наступила пијанистикиња Марина Микић из Новог Сада и кларинетиста Петар Колевски из Скопља. Извели су дјела познатих композитора класичне музике, али и модерних стваралаца.

Марина Микић на клавиру и кларинетиста Петар Колевски, фочанској публици извели су позната дјела славних композитора Ђузепеа Вердија и Клода Дебисија. Чуле су се и композиције једног од најпознатијих аутора новијег времена Астора Пјацоле. Даровити умјетници, музички педагози, истичу да класична музика својом вриједношћу надживљава "културно невријеме" и беспарицу.

Марина Микић је рекла да се извођењем класичне музике "боре" против шунда, те да је и овај концерт прилог том настојању.

Петар Колевски сматра да и надлежни за културу свих држава на овом простору више учине на промоцији класичне музике.

Први пут у посљедњих неколико деценија, публика у Фочи има прилику да слуша у дуету пијанисту и кларинетисту, објашњавају организатори.

Владимир Пантовић, директор Центра за културу и информисање Фоча, увјерен је да је ово само прво од гостовања ових умјетника, те да ће сличних музичких догађаја убудуће бити још више.

Центар за културу и информисање и Музеј "Стара Херцеговина" концерт су организовали у сарадњи са Универзитетом у Источном Сарајеву.