latinica  ћирилица
09/12/2018 |  14:03 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Шамац: Спомен плоча српским добровољцима у Великом рату

У Обудовцу код Шамца свечано је откривен споменик српским добровољцима из Великог рата, у који је из овог краја живот уткало њих око 100. Они су оно најсвјетлије у српском народу, с обје стране Дрине и Саве, јер су, за идеју уједињења расутог српства, дали највише што су могли, речено је након откривања споменика.

Откривању спомен-плоче присуствовао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, који је рекао да су српски добровољци са овог подручја дали огроман допринос ослобађању српских простора од агресије Њемачке, Аустроугарске, Италије, Бугарске и других у Великом рату.

"Овим показујемо неизмјерну захвалност и љубав према тим људима. Нека им је вјечна слава и велико хвала за оно што су урадили, и њима и свим патриотама који су дали своје животе за ослобађање српских простора и за српске државе", рекао је Савановић.

Он је указао да су очекивања народа са овог простора изневјерена када је након турске владавине ово подручје потпало под аустроугарску власт, иако су очекивали да ће се придружити Србији и Црној Гори, које су тада добиле државност, али то се, нажалост, није десило.

"Одлуком Берлинског конгреса 1878. године простор БиХ потпао је под Аустроугарску власт и тада је настала друга одисеја српског народа послије турске владавине", рекао је Савановић.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић каже да му је част да присуствује догађају којим се народ Посавине и Шамца одужује српским добровољцима који су дали своје животе за јединство и идеју да сви Срби живе у једној држави.

"Ријеч је о 98 српских добровољаца из скоро свих мјесних заједница са подручја општине Шамац. Посебно ми је драго што се ова спомен-плоча налази у комплексу у Обудовцу гдје су подигнути споменици од периода српских буна, Првог и Другог свјетског рата до посљедњег отаџбинског рата", рекао је Милићевић.

Он је додао да спомен-плоча говори да је народ Обудовца и Посавине подносио властите жртве ради јединства српског народа.

Стево Николић из Обудовца, потомак српског добровољца Митра Николић који је погинуо када је имао 22 године, каже да је поносан на свога дједа који је из Босне побјегао у Србију, прикључио се српској војсци, гдје је и погинуо.

На спомен-плочу вијенце су положили представници општине Шамац и околних општина, Борачке организације Шамац, Удружења потомака добровољаца 1912-1918. из Београда, Бијељине, Бањалуке, Модриче, Брчког и други.

Након откривања спомен-плоче служен је парастос, а у цркви Успења Пресвете Богородице заупокојена литургија.

Споменик је подигнут средствима општине Шамац и добровољним прилозима појединих предузећа и појединаца.