latinica  ћирилица
09/12/2018 |  14:09 ⇒ 20:01 | Аутор: СРНА

ПУ Требиње: Смањен број кривичних дјела

Полицијска управа Требиње евидентирала је за 11 мјесеци ове године 317 кривичних дјела, што је за 15 мање у односу на исти период прошле године, рекла је портпаролка ове управе Јована Цвијетић.
Полиција Требиње - Фото: РТРС
Полиција ТребињеФото: РТРС

Од укупног броја евидентираних кривичних дјела, 225 се односи на општи криминалитет, 17 на злоупотребу опојних дрога, 50 на привредни криминалитет, а 25 на безбједност јавног саобраћаја, навела је Цвијетићева.

"Оно што је значајно јесте да је број кривичних дјела која спадају у општи криминалитет мањи за 44. Управо оваква дјела директно погађају грађане, као што су напримјер имовинска кривична дјела којих је 85 мање у односу на упоредни период", рекла је она.

Истакла је да је повећан број евидентираних кривичних дјела против живота и тијела, али да су сва расвијетљена и документована.

Надлежном тужилаштву достављен је 41 извјештај о почињеном кривичном дјелу против 49 лица.

"До смањења броја ових кривичних дјела дошло је захваљујући константном спровођењу планских активности и појачаном присуству полицијских службеника на улицама како града Требиња, тако и осталих општина чија територија је у надлежности требињске Полицијске управе", рекла је Цвијетићева.

Указала је да су активности, рад и труд полицијских службеника препознали и грађани, на шта указује и чињеница да број кривичних дјела која су пријавили грађани, а код којих је извршилац затечен на лицу мјеста, износи 58 и већи је за 12 у односу на 2017. годину.

Цвијетићева каже да је за 11 мјесеци ове године евидентирано 50 кривичних дјела из области привредног криминалитета, што предстваља повећање од 138 одсто у односу на исти период прошле године.

"Надлежном тужилаштву достављено је 49 извјештаја о почињеном кривичном дјелу против 69 лица, а починиоци се откривају захваљујући проактивном раду полиције", рекла је Цвијетићева.