latinica  ћирилица
09/12/2018 |  15:08 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Када ће бити саграђен Српски меморијални центар у Бањалуци?

Идеја о оснивању првог Српског меморијалног центра који би био посвећен жртвама које су страдале у току Другог свјетског рата, и даље чека реализацију.

У удружењу "Јадовно 1941", који су зачетници овог пројекта, поручују да је неопходна подршка државе.

Српски народ један је од ријетких у Европи који је толико страдао у Другом свјетском рату, а који ни више од 70 година од завршетка сукоба нема национални меморијални центар посвећен жртвама убијеним у том периоду. Због тога је удружење Јадовно 1941 из Бањалуке покренуло иницијативу да се у највећем граду Срспке оснује центар, који би био музејска, архивска, документациона, образовна и научноистраживачка институција.

- Имали би један дио изложбе галеријски, један простор гдје би се мијењале сваке двије три године изложбене поставке везане за Други свјетски рат са ужим фокусом на период НДХ, а онда на неко од стратишта у Бос. Крајини, Госпићу, Јадовну, страдање херцеговачких Срба - појашњава Душан Басташић, предсједник удружења "Јадовно 1941".

Изградњу центра у Бањалуци подржали су српски историчари и академици, који поручују да је тужно да српски народ и даље нема мјесто које ће подсјећати на све његове жртве. Без тога српски народ је културно, политички и духовно осакаћен и ово, кажу, треба да буде носилац идеје о стварању меморијалних центара и у Србији.

- Када имате у виду да Јевреји по читавој Европи имају 10-15 меморијалних центара поред њиховог меморијалног центра Јад Вашема, онда тек видите у каквом смо заостатку и у каквом непоштовању према нашим жртвама - подсјећа Василије Крестић, академик САНУ.

Изградњом меморијалног центра, професор на Богословском факултету у Београду Богољуб Шијаковић сматра да жртва српских цивила и војника неће бити заборављена.

- Због тога је памћење везано за наш опстанак, и то опстанак не било какав као биолошких јединки, већ као људи - истиче Богољуб Шијаковић, професор Богословског факултета у Београду.

Многи су подржали оснивање и рад српског меморијално-истраживачког центра и допринијели његовању културе сјећања на српске жртве из Другог свјетског рата, али да би овај пројекат заживио, у удружењу Јадовно истичу није довољна само подршка.