latinica  ћирилица
09/12/2018 |  16:07 ⇒ 16:19 | Аутор: СРНА

На списку за хапшење седморица бивших команданата тзв. ОВК

На првом списку припадника ОВК осумњичених за ратне злочине, осим Рустема Мустафе, званог Реми, налазе се имена још шест бивших команданата ове терористичке организације, рекли су Срни извори блиски истражиоцима Специјалног суда за злочине ОВК.

Исти извор наводи да су у питању бивши команданти ОВК и актуелни високи функционери у приштинским институцијама, те додаје да се имена оних који су под истрагом "држе у строгој тајности".

Бивши командант ОВК за регион Лаб-Подујево и некадашњи посланик косовске скупштине Рустем Мустафа, који је позван да пред Специјалном судом 14. јануара да изјаву, каже да ће високи официри ОВК "изаћи чиста образа из процеса пред овим судом".

Мустафа је на свом "Фејсбук" налогу написао да је "сигуран да током рата на Косову припадници ОВК нису чинили ратне злочине", и да је то "сугестивна пропаганда створена о ОВК која ће бити оборена".

Умјесто суђења за ратне злочине, Мустафа од Специјалног суда очекује да своју надлежност прошири на економски криминал, који је довео до дефункционалности виталних институција на Косову".

Мустафа је један од више десетина бивших вођа ОВК који су, према истрагама истражилаца УНМИК-а и потом и специјалног истражиоца Клинта Вилијамсона, починили ратни злочин.