latinica  ћирилица
09/12/2018 |  16:46 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

У селу Радићи вриједни и радни, али и даље нежење

На само четири километра од Горажда налази се село Радићи које је у отаџбинском рату срушено до темеља. Прије 16 година вратили су се и први мјештани који су обновили своја имања, вриједни и радни али и даље нежење.

Један од првих повратника је Милан Мутлак. Прије нешто више од деценије и по обновио је своје имање и дуго је размишљао чиме ће се бавити. Засадио је малине и данас под овим воћем има неколико дунума, што му како каже доноси солидне приходе.

Његов први комшија и рођак Миљан Мутлак се по повратку на село одлучио за узгој оваца. До прије неколико година држао је 300 комада, а данас је своје стадо преполовио. Захваљујући овцама модернизовао је своје имање, купио је све машине које су му потребне на селу.

- Овце је лако чувати, то је добар посао, али и велика обавеза, мада је сада све лакше уз механизацију - прича Миљан.

Иако добри домаћини ни један се до сада није женио, па се због тога и шале на свој рачун. Кажу да је женска рука у кући много би им лакше било.

Кажу да нема веће туге него отићи у туђину и патити за родним крајем. Из ноћи у ноћ сањати родно огњиште. Они нису дозволили да њихови Радићи нестану у корову и препусте се забораву.