latinica  ћирилица
09/12/2018 |  18:13 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Млада Приједорчанка од пете године вози трактор и ради "мушке" послове

Млада Приједорчанка, Слађана Дамјановић, од пете године вози трактор и ради све "мушке" послове на фармама и свом имању.

Ова вриједна дјевојка је међу најтраженијим радницима на приједорским фармама, јер је, кажу фармери, свима "десна рука".

Вриједи за пет спретних и снажних радника. Тако за двадесетчетворогодишњу Слађану Дамјановић из Доњих Гареваца кажу приједорски фармери, за које свакодневно ради. Све о пољопривреди и механизацији, научила је од оца. Трактор вози од пете године.

- Као дијете мало, не можеш ни дохватити ни квачило, ни мјењач, ништа. Сиђем, ставим ногу, пребацим, онда се вратим и идем - прича Слађана. Научила као дијете возити трактор и по њивама када су је људи сретали онако са дугом косом, питају ко је онај дјечак, а оно дјевојчица - додаје фармер Зоран Карајица.

Слађана за плату свакодневно ради на двије фарме, на мужи крава и обради земље. Након тога, наставља послове и на свом имању. Зна све пољопривредне радове.

- Од орања, танирања, брнања, сјетве, балирања, купљења сијена, кошења, све знам, наглашава Слађана и додаје да јој није тешко ни рано устати када знам да иде радити посао који воли.

Фармери кажу, радник као што је Слађана, више се не рађа. У сезони, устаје прије зоре, а лијеже касно увече и ништа јој није тешко.

- Може бити примјер свим овим младим генерацијама да се и овдје може зарадити - истиче фармер Карајица.

Слађана зараду троши на механизацију и проширење свог имања. Њена највећа жеља је да остане на селу.