latinica  ћирилица
09/12/2018 |  19:07 ⇒ 19:21 | Аутор: СРНА

Каракачанов: Заев да не злоупотребљава питање македонског језика

Бугарски министар одбране Красимир Каракачанов упозорио је македонског премијера Зорана Заева да не злоупотребљава питање македонског језика, јер би то могло да кошта ту државу чланства у НАТО и ЕУ.
Красимир Каракачанов (Фото: bnr.bg) -
Красимир Каракачанов (Фото: bnr.bg)

"Сјеверна Македонија је географско име које укључује и територију Бугарске", каже Каракачанов и додаје да у том контексту Заев сутра може да захтијева да се овај бугарски дијалект изучава као званични страни језик и у Бугарској, што је недопустиво и провокација.

Каракачанов је навео да македонски језик није признат као званични језик и не може да се сматра као такав на цијелој територији Сјеверне Македоније.

"Господине Заев, не злоупотребљавајте питање македонског језика, јер то може да вас кошта учлањења у НАТО-у и ЕУ", написао је Каракачанов на свом "Фејсбук" профилу, преносе скопски медији.

Каракачанов је, такође, критиковао рад македонско-бугарске комисије за историјска питања и истакао да она ради супротно историјским чињеницама и бугарским националним интересима.

Претходно је бугарски министар спољних послова Екатарина Захариева изјавила да је македонско-бугарска комисија за историјска питања до сада имала три састанка на којима је македонска страна вршила притисак у вези са одређеним историјским питањима, што је Бугарска одбацила и истакла да грађани треба да буду образовани на истини.

Министарство иностраних послова Македоније осудило је изјаву Каракачанова у којој је оспорио постојање македонског језика као могући повод за покретање непријатељског круга умјесто пријатељства.

Из Министарства наводе да неће одговарати на тај начин, већ ће наставити да граде добросусједске односе у складу са споразумом о пријатељству и европским вриједностима, којима се обје земље руководе.

"Потписали смо споразум о пријатељству и градићемо пријатељство, што значи обострано разумијевање, поштовање и бригу за заједничке интересе као сусједа", саопштило је македонско министарство.