latinica  ћирилица
10/12/2018 |  08:53 | Аутор: СРНА

У паду степен слобода у свијету, БиХ на 59. мјесту

Стање слобода у свијету је у паду, од оцјене 7,07 на оцјену 6,89 на десетостепеној скали Индекса људске слободе, који прати и рангира 162 земље.
Слобода говора (Фото: Shutterstock) -
Слобода говора (Фото: Shutterstock)

Најбољу позицију међу земљама свијета, на основу 79 јединствених индикатора личних, цивилних и економских слобода, заузима Нови Зеланд, након чега слиједи Швајцарска, а најгоре оцјене имају Либија, Ирак, Јемен, Венецуела и Сирија.

БиХ се налази на 59. мјесту, са оцјеном 7,23 и најлошије је оцијењена земља региона, саопштено је из Удружења грађана "Мулти" из Тузле.

У оквиру региона Словенија се налази на првом мјесту са оцјеном 7,94, затим слиједе Хрватска 7,71 и Албанија 7,57. Послије њих су Србија 7,35, Црна Гора 7,34 и Македонија 7,27, док се БиХ са оцјеном 7,23 ове године налази на посљедњем мјесту.

У оквиру категорије личне слободе, најбоље оцјене остварене су за индикатор "удруживање и цивилно друштво" /9,5/, а најслабије оцјене за индикатор "владавина права" /5,5/.

У оквиру економских слобода, најбоље оцјењен индикатор је онај који се односи на "чврсту валуту" /8,3/, а најслабије оцјене има индикатор "правни систем и власничка права" /4,1/.

Индекс људских слобода објашњава колико су људи слободни да уживају најважније слободе попут слободе говора, вјерских слобода, слободе удруживања, али мјери и слободу кретања, женске слободе, питање криминала и насиља, као и дискриминације.

Индекс људских слобода објављују Като институт, Фрејзер институт и Либерални институт Фридрих Нојман фондације.

Аутор Индекса људских слобода за БиХ Тања Порчник каже да, умјесто да се ради на унапређењу људских слобода, грађани БиХ су мање слободни.

- У овом извјештају документујемо да је традиционално слаба владавина права још слабија. Значајан пад је остварен по питању грађанског и кривичног права. Конкретно, кривично право је под политичким утицајем и мање је ефикасно, док грађански правни систем има проблем са корупцијом - навела је Порчникова, која је заједно са Јаном Васкезом аутор овог индекса.

Међународни дан људских права обиљежава се 10. децембра, на дан када је потписана Општа декларација УН о људским правима 1948. године и први пут у историји човјечанства признато право свих људи на живот, слободу и безбједност без икаквих разлика.