latinica  ћирилица
10/12/2018 |  10:27 | Аутор: СРНА

Стране судије су питање за Парламентарну скупштину БиХ

Судија Уставног суда БиХ Златко Кнежевић изјавио је данас за Срну да је питање учешћа страних судија у раду Уставног суда БиХ за Парламентарну скупштину БиХ и нагласио да Устав БиХ више од деценију допушта да тај парламент донесе закон о другачијем начину избора тих судија.
Златко М. Кнежевић - Фото: dnevni avaz
Златко М. КнежевићФото: dnevni avaz

- Зашто то није урађено, када ће то бити урађено и да ли ће бити урађено, то није питање за Уставни суд БиХ него за Парламентарну скупштину БиХ - рекао је Кнежевић.

Он је рекао да, што се тиче позиције страних судија у Уставном суду БиХ, овај суд о томе не одлучује, нити може да утиче на њихов останак или евентуални одлазак са функција судија Уставног суда.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је, приликом полагања заклетве у Народној скупштини Републике Српске, говорио о потреби одласка страних судија из Уставног суда БиХ, поручивши тада да ће се заложити за што скорије затварање Канцеларије високог представника и избацивање страних судија из тог суда.

Исти став према страним судијама у Уставном суду БиХ има и лидер ХДЗ-а Драган Човић, члан Предсједништва БиХ у протеклом мандату.