latinica  ћирилица
10/12/2018 |  10:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Брнабић: Срби на КиМ на ивици хуманитарне катастрофе

Мјере Приштине на Косову и Метохији довеле су тамошње Србе на ивицу хуманитарне катастрофе, изјавила је данас српска премијерка Ана Брнабић.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

"Примјер онога што се дешава на КиМ упозорава нас колико могу бити погубне посљедице трговинских и других блокада. Таксе на производе из централне Србије и БиХ довео је Србе у нашој јужној покрајини на ивицу хуманитарне катастрофе, а посљедице усљед раста цијена производе трпе и Албанци на КиМ", рекла је Брнабићева на Трећој међународној конференцији Београдски стратешки дијалог, под називом "Иницијатива појас и пут на Балкану".

Власти у Приштини увеле су таксе од 100 одсто на робу из Србије и Босне и Херцеговине, а најавиле се и нове мјере против Србије.

Ана Брнабић оцијенила је и да је секундарна и озбиљнија посљедица политичка и безбједносна дестабилизација настала усљед низа тих непромишљених и антицивилизацијиских потеза Приштине, супротних разуму у поретку ствари којих су многи мудри људи у Кини били свјесни још прије два и по миленијума.

Подсјетила је да је још кинески мислилац Лао Це рекао да ограничења и забране у свијету доводе да људи живе сиромашније, пренио је Танјуг.

Српска премијерка истакла је да је Србија искрено опредијељена за потпуно слободну трговину и економску сарадњу, поручивши да Србија не вјерује да изолација може водити ка проспритету и напретку.