latinica  ћирилица
10/12/2018 |  10:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Посљедње ријечи Џамала Кашогија

Посљедње ријечи које је изговорио убијени саудијски новинар Џамал Кашоги, након што су га затворили судијски нападачи у конзулату те земље у Истанбулу, биле су "не могу да дишем", објавио је Си-Ен-Ен позивајући се на изворе блиске истрази.

Извор који је преводио транскрипт аудио-снимака посљедњих Кашогијевих тренутака, рекао је да је било јасно да је његово убиство 2. октобра било испланирано.

Како се наводи, Кашоги се борио за живот. "Не могу да дишем", поновио је три пута.

У транскрипту се наводи да се на снимку чуо и звук тестере као и музика коју су убице пустили како би неутралисали звук сјечења тијела убијеног новинара.

Наводи се и да је непосредно послије убиства обављено неколико телефонских разговора у којима је неко обавијештаван о завршеном послу.

Кашоги је 2. октобра ушао у саудијски конзулат како би добио документацију неопходну за вјенчање са својом турском дјевојком, а чим је ушао, препознао је једног мушкарца и питао га што ради тамо.

Како тврди извор Си-Ен-Ена, ради се о Махеру Абдулазизу Мутребу, бившем саудијском дипломати и обавјештајцу који ради за саудијског престолонасљедника Мухамеда бин Салмана.

"Идеш назад", рекао је мушкарац.

"Не можете то да учините. Људи чекају напољу", рекао је Кашоги, након чега је услиједила бука.

Један од гласова који се препознаје на снимку идентификован је као глас доктора Салаха Мухамеда eл Тубаикија, шефа форензичке медицине министарства унутрашњих послова Саудијске Арабије.

Транскрипт је, каже извор за Си-Ен-Ен, релативно кратак и у њему нема пуно дијалога, нити се објашњава зашто би Кашоги требао да "иде назад", међутим, закључак је да је његово убиство било планирано и организовано, а да је неко у Ријаду о свему био обавијештен.