latinica  ћирилица
10/12/2018 |  10:58 | Аутор: СРНА

Митровић: У БиХ се крше људска права Срба

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић сматра да се у БиХ крше људска права у погледу тражења несталих лица српске националности и процесуирања ратних злочина над Србима.
Недељко Митровић - Фото: СРНА
Недељко МитровићФото: СРНА

"Ради рјешавања овог проблема у наредном периоду требало би извршити реформу Института за нестала лица БиХ и правосуђа у БиХ", рекао је Митровић поводом обиљежавања 10. децембра - Међународног дана људских права.

Митровић је подсјетио да Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила годинама указује на застој у процесу тражења несталих лица српске националности у БиХ.

"То се посебно односи на застој у ексхумацијама и идентификацијама посмртних остатака несталих Срба, проналазак измјештених српских гробница, те процесуирање ратних злочина почињених над Србима", закључио је Митровић.

Међународни дан људских права обиљежава се 10. децембра, на дан када је потписана Општа декларација УН о људским правима 1948. године и први пут у историји човјечанства признато право свих људи на живот, слободу и безбједност без икаквих разлика.

Тим документом се штите грађанске, политичке, економске, социјалне и културне слободе и права човјека.