latinica  ћирилица
10/12/2018 |  11:38 ⇒ 11:39 | Аутор: СРНА

Пореска управа Српске: "Корак предузми, рачун узми"

Инспектори Пореске управе Републике Српске су за десет мјесеци ове године обавили 2.993 контроле евидентирања промета преко фискалних каса, у 1.200 случајева утврдили су неправилности и издали 1.321 прекршајни налог на износ казне од 950.750 КМ, саопштено је из ове институције поводом покретања кампање "Корак предузми, рачун узми".
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

"Инспектори су у оквиру ових контрола за 425 пореских обвезника изрекли мјеру привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана због неиздавања фискалних рачуна", навели су из Пореске управе.

Пореска управа покренула је кампању "Корак предузми, рачун узми" ради подизања свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна, чиме се даје допринос борби против сиве економије и повећава републичка економска снага.

Из Пореске управе наводе да ће, осим превентивног дјеловања путем медијске кампање, у наредном периоду бити појачан рад на терену инспектора Пореске управе, који ће контролисати пословне субјекте с циљем побољшања дисциплине пореских обвезника када је ријеч о обавези издавања фискалних рачуна након сваке куповине или извршене услуге.

"Инспектори ће ове контроле обављати сваког радног дана, али и у дане викенда у смјенама, па позивамо пореске обвезнике да поштују прописе и себе не доведу у ситуацију да за вријеме божићних и новогодишњих празника буду привремено затворени на период од 15 дана због неиздавања фискалног рачуна", саопштено је из Пореске управе.

Из ове институције поручују да је на овом плану важно промијенити лоше навике и повећати фискалну свијест грађана, с обзиром на то да без фискалног рачуна купац не може да рекламира робу и добије поврат новца.

"Фискални рачун је једини начин да купац оствари своја права и буде сигуран да дио његовог новца иде у буџет, чиме се финансира здравство, просвјета, култура, образовање... Пореска управа приликом својих контрола само спречава пореске обвезнике да раде нелегално, врше утају пореза и буду нелојална конкуренција пореским обвезницима који издају фискалне рачуне", речено је у Пореској управи.

Пореска управа позива обвезнике да поштују законске прописе у овој области, а све грађане да случајеве неиздавања фискалних рачуна пријаве на мејл адресу контакт@порескауправарс.орг или бројеве телефона Пореске управе.