latinica  ћирилица
10/12/2018 |  11:43 ⇒ 12:29 | Аутор: РТРС

Бијељина: Проблеми гријања у школама

Због честих кварова на котлу и гријним инсталацијама, у Техничкој школи „Михајло Пупин“ у Бијељини у овој школској години два пута су скраћивани часови. Управа школе упозорава да би дотрајао систем гријања могао довести до потпуне обуставе наставе. Са сличним проблемом суочавају се и остале бијељинске средње школе. Градска управа Бијељина за сада нема рјешење за ове проблеме.

Техничка школа једна је од боље опремљених средњих школа у Бијељини,али често имају проблема са гријањем. 

- Проблем је што нам се често квари гријање. И скоро нам се покварило, па смо морали та два дана да сједимо у јакнама, али послужило нас је вријеме па није било толико хладно у учионици. Надамо се да ће се то брзо поправити и да нећемо имати више проблема са тим - истакла је Зорана Станкић, ученица Техничке школе „Михајло Пупин“, а на њене ријечи надовезао се 
Далибор Ђино, такође ученик Техничке школе „Михајло Пупин“.

- Имали смо тај мали проблем са гријање, два дана. Али ништа страшно. Надам се да ће градска управа имати разумијевање за нас и помоћи нам да ријешимо то питање.

У школи кажу да су током распуста санирали дио топловодне мреже како би 1.005 ученика имало што боље услове за рад. Нажалост, гријне инсталације су дотрајале, а кварови чести. 

- Котао је стар око 40 година. Према нашим информацијама вриједнсот инвестиције је око 40.000 КМ. Школа нема тај новац, па се надамо да ће градска управа наћи рјешење да нам набави нови котао - истакао је Миленко Максимовић, директор Техничке школе „Михајло Пупин“.

Више од 40 одсто новца који добију за материјалне трошкове школе издвајају за гријање. У просјеку, за сезону је потребно око 30.000 КМ. Квалитетно и редовно гријање, али и уштеде могле би се остварити повезивањем свих школа у јединствен систем гријања. 

- Што би можда могла бити најбоља инвестиција за средње школе. Овако ће се школе морати сналазити од грејне сезоне до сезоне, ако се то системски не ријеши - поручио је Душко Ђурић, предсједник Актива средњих школа Града Бијељина.

Материјални трошкови, који укључују и гријање, за средње школе обавеза су локалних заједница. Да ли ће Градска управа предузети нешто да ријеши конкретан проблем у Техничкој школи нисмо успјели сазнати, јер надлежни нису хтјели да говоре о овој теми.