latinica  ћирилица
10/12/2018 |  12:01 ⇒ 12:27 | Аутор: РТРС

Улица кишобрана у Бијељини од марта 2019. године

Чувени кишобрани који су још у августу требало да украсе шетачку зону у Бијељини нису постављени, иако је градски парламент, на иницијативу одборника СНСД-а, донио овакву одлуку, а у буџету планирано 10.000 КМ за ове намјене. У Туристичкој организацији кажу да би овај посао требало да буде завршен у марту идуће године, дијелом од средстава прикупљених од боравишне таксе. Гдје је завршио новац предвиђен за ове намјене, питају из опозиционих странака.

Иницијатива одборника СНСД-а о постављању лебдећих кишобрана у шетачкој зони, покренута крајем 2016. године, првобитно је одбачена. Након неколико мјесеци, ипак је прихваћена, а дио средстава за овај пројекат обећали су и власници локала у Улици Милоша Црњанског. У буџету, намијењеном за туристичке садржаје, првобитно је било планирано 15.000 марака за улицу кишобрана, па је сума смањена за пет хиљада. Пројекат је урадила Дирекција за изградњу и развој града и требало је да буде завршен до градске славе, 9. августа, али нема ни кишобрана, а ни новца.

 -Имали смо ребаланс буџета, па буџет за 2019. годину и нигдје се не спомињу средства за ту намјену. Питам се само гдје је завршило тих 10.000 КМ, а кишобрана нема ниједног, који се иначе продају по цијени од три-четири марке - истакла је Данијела Ђукин, одборница СНСД-а у Скупштини града Бијељина.

Зашто пројекат није реализован не зна ни градоначелник који је дао сагласност за овај пројекат. Рекао је да није у току, јер је то радило Одјељење за стамбено-комуналне послове, који нису били вољни да дају изјаву.

- Чини ми се да је говорено да је проблематична десна страна, гдје су мањи објекти, да је нестабилно да није довољно јако што се тиче стабилности тих сајли које ће држати кишобране и мислим да се то још увијек испитује да ли је могуће да се направи на том мјесту - истакао је Мићо Мићић, градоначелник Бијељине.  

У Туристичкој организацији, међутим, кажу да пројекат није споран. Према урађеном прорачуну постављање кишобрана коштало би са ПДВ-ом 14.500 КМ, а тзв. селфи знак града скоро исто толико. За девет мјесеци прикупљено је око 70.000 КМ од боравишне таксе, па ће из овог прихода намирити средства која недостају за ове пројекте.

- Због ребаланса,због неких финансијских трансакција дошло је до застоја и ми се надамо да ћемо урадити до краја марта, да ће заживјети тај пројекат - поручио је Миливоје Ера, из Туристичке организације града Бијељина.

Грађани сматрају да би други град по величини у Српској, требало да понуди много више од улице кишобрана буде, с обзиром на буџет од 55 милиона марака.