latinica  ћирилица
10/12/2018 |  12:13 ⇒ 12:15 | Аутор: СРНА

ИФРЦ упозорава: Хитно потребна помоћ за хиљаде миграната у БиХ!

Међународна федерација Црвеног крста и Црвеног полумјесеца упозорила је да је хитно потребна хуманитарна помоћ за хиљаде миграната који су хладне зимске дане дочекали у БиХ.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

У саопштењу ИФРЦ-а наводи се да је од почетка године у БиХ ушло више од 23.000 миграната са намјером да наставе пут ка земљама ЕУ, а да се претпоставља да се тренутно најмање 5.300 миграната налази у БиХ који су већином смјештени у близини границе са Хрватском.

Истичући да су мигранти смјештени у шаторима, напуштеним објектима и импровизованим камповима, ИФРЦ упозорава да ти смјештаји не нуде заштиту од хладноће.

- Упркос најбољој намјери хуманитарних агенција да обезбиједе храну и смјештај за мигранте, услови живота тих људи су и даље ниски, а ризик хипотермије је све већи како долазе хладнији дани. Без хуманитарне помоћи је тешко претпоставити колико ће их уопште преживјети до прољећа - поручио је регионални директор ИФРЦ-а за Европу Симон Мисири.

У саопштењу се даље наводи да Црвени крст БиХ свакодневно доставља храну за 3.000 људи у шест прихватних центара, али да има ограничене капацитете.

Хуманитарци и волонтери достављају и одређену количину одјеће мигрантима који су углавном стигли без зимске одјеће.

- ИФРЦ и Црвени крст БиХ захтијевају 3,3 милиона швајцарских франака да би за 1.000 људи у два центра обезбиједили храну за девет мјесеци и хигијенска средства и друге потрепштине попут дека и врећа за спавање за наредних 12 мјесеци - наводи се у саопштењу.

Из те организације изражавају забринутост да би у случају изостанка додатне помоћи могло доћи до хуманитарне катастрофе која се може спријечити.

- Уколико одмах дјелујемо, можемо обезбиједити неку заштиту за мигранте и подмирити потребе њихових домаћина. Међутим, сат откуцава - упозорио је Мисири.

Из Црвеног крста је најављено да ће мобилни тимови те организације наставити активности помагања мигрантима изван прихватних центара и информисати их о постојању минских поља и експлозивних средстава заосталих из рата.