latinica  ћирилица
10/12/2018 |  12:45 ⇒ 14:16 | Аутор: СРНА

Могерини: На дневном реду и БиХ

Развој ситуације на западном Балкану једна је од тема данашњег заседања шефова дипломатија ЕУ у Бриселу, изјавила је прије почетка састанка висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини.
Федерика Могерини (Фото:Tanjug, AP/Yves Logghe) -
Федерика Могерини (Фото:Tanjug, AP/Yves Logghe)

- Данашња агенда покрива суштински цијели свијет, од Венецуеле до Ирана и од Западног Балкана до односа са Афричком унијом - рекла је Могеринијева новинарима долазећи на састанак.

На дневном реду биће и Македонија и очекивања ЕУ да се у Скопљу у цијелости прихвати споразум о имену са Атином, као и очекивања да "послије октобарских избора у БиХ буду формирани органи власти на свим нивоима и да се првенство - реформама нужним за напредак те земље на путу ка ЕУ".

Према ранијим најавама из Брисела, очекује се да ће на данашњем састанку министри сагледати ситуацију и развој на западном Балкану и поново нагласити "неопозиву опредијељеност за европску перспективу региона".

Шефови дипломатија ЕУ покушаће да размотре како да се превазиђе застој у дијалогу Београда и Приштине како би се што прије дошло до правно обавезујућег споразума о нормализацији односа од чега директно зависе изгледи двије стране за напредак на европском путу, преносе медији.

Могеринијева је уочи састанак рекла да ће шефови европских дипломатија разговарати и о ситуацији у Азовском мору током радног ручка са шефом украјинске дипломатије Павлом Климкином коме ће "пренијети подршку ЕУ територијалном интегритету Украјине".